Economia 28/06/2019

L'economia espanyola creix un 2,4% el primer trimestre

L'augment continuat del consum empeny a l'alça el PIB

Ara
2 min
La millora de les exportacions és un dels indicadors que alimenten l'esperança en l'activitat econòmica espanyola.

BarcelonaEl producte interior brut d'Espanya va augmentar un 2,4% el primer trimestre del 2019 en comparació amb el mateix període de l'any anterior i una dècima més que l'últim trimestre del 2018, segons dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En comparació amb el trimestre anterior, la taxa de creixement del PIB va ser del 0,7%, la mateixa que la registrada l'últim quart de l'any passat. L'economia espanyola va mantenir així la tendència positiva dels últims anys, quan va tornar a taxes positives de creixement el 2014. No obstant, l'economia creix a un ritme més lent que en els primers anys de la recuperació després de la crisi.

Dels 2,4 punts de creixement del PIB, 2,2 es deuen a l'aportació a l'economia de la demanda interna, mentre que els altres 0,2 punts són causats per la demanda externa. De fet, el consum és el principal motor del creixement, ja que continua amb increments positius.

En aquest sentit, el consum de les llars i el de les administracions públiques va créixer un 0,4% en tots dos casos en relació amb el trimestre anterior, el mateix ritme que el registrat els últims tres mesos del 2018. Així mateix, el consum de les entitats sense ànim de lucre, que havia sigut pla, va augmentar fins al 0,7%.

Pel que fa a l'ocupació, el creixement trimestral va pujar fins al 0,7% –una dècima més que a finals de l'any passat–, mentre que anualment va avançar un 2,8%. Aquesta xifra suposa la creació a l'equivalent a 510.000 feines a temps complet en un any.

Augment del consum minorista

La bona marxa del consum des de principis d'any es va veure reflectida en el comerç minorista. Les vendes d'aquest sector van créixer un 3,1% interanual el maig passat, 1,2 punts per sobre de la dada registrada a l'abril, segons l'INE. Es tracta de la millor xifra de vendes des de l'octubre.

Sense tenir en compte els efectes estacionals, la facturació del sector minorista espanyol es va incrementar un 2,4% al maig, cosa que suposa 1,1 punts més que el mes anterior.

stats