Economia 30/04/2019

El PIB espanyol creix un 0,7% fins al març i eleva l'avanç interanual al 2,4%

L'economia i l'ocupació de la zona euro també repunta al primer trimestre de l'any

Europa Press
2 min
La seu del Banc d'Espanya a Madrid

MadridL'economia espanyola va créixer un 0,7% entre el gener i el març, una dècima més que en el trimestre precedent, gràcies principalment a la inversió, que va passar d'una taxa negativa del 0,2% en l'últim quart del 2018 a un creixement fins al març de l'1,5%, segons l'avanç trimestral de la Comptabilitat Nacional publicat aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El consum, per la seva banda, va seguir mostrant aquest trimestre taxes positives, amb avanços del 0,3% en el cas de les llars (una dècima menys), del 0,7% en les institucions sense fins de lucre (set dècimes més) i del 0,4% en les administracions públiques, de manera que es va igualar el creixement del trimestre anterior.

El PIB també va trepitjar una mica l'accelerador en valors interanuals al mostrar en el primer trimestre un creixement del 2,4%, una dècima superior al del trimestre anterior. La demanda nacional va contribuir amb 2,2 punts al creixement, tres dècimes menys que en l'últim quart del 2018, mentre que la demanda externa va tornar a taxes positives i va aportar dues dècimes, en contrast amb les dues dècimes que va restar en l'últim trimestre de l'any passat.

El creixement trimestral del 0,7% avançat aquest dimarts per l'INE supera en una dècima les previsions que havia realitzat del Banc d'Espanya. L'ocupació, mesurada en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va accelerar una dècima el seu creixement trimestral, fins al 0,7%, i dues dècimes el seu avanç interanual, fins al 2,8%, fet que suposa la creació en un any de 510.000 llocs de treball equivalents a temps complet.

Repunt europeu

A nivell europeu, l’economia de la zona euro va repuntar un 0,4% el primer trimestre de l’any, mentre que la del conjunt de la UE ho va fer un 0,5%, segons dades de l’Eurostat publicades aquest dimarts. A més, l’agència comunitària d’estadística també va facilitar dades d’atur del mes de març, quan la desocupació va caure fins al 7,7% en el global dels països de l’euro. La xifra és la més baixa des del setembre del 2008, quan va començar la crisi.

stats