LABORAL

Els empleats dels serveis són els més beneficiats pel nou salari mínim

L’increment del sou a 900 euros afavoreix vuit de cada deu treballadors del sector

Els empleats del sector serveis, sobretot els que treballen en comerços, han sigut els grans beneficiats de l’augment a 900 euros bruts del salari mínim interprofessional (SMI) que va entrar en vigor al gener. Segons dades del sindicat Comissions Obreres (CCOO) presentades ahir, de les 158.600 persones afavorides per aquest increment a Catalunya, gairebé vuit de cada deu treballen en serveis, seguides per les de la indústria (més d’un 12%) i l’agricultura i la construcció (8%).

El sindicat va assegurar ahir que a diferència del que deien les patronals i el Banc d'Espanya, l’augment del salari mínim no ha perjudicat la creació de llocs de treball. De fet, des de l’1 de gener hi ha més de 100.000 nous treballadors afiliats a la Seguretat Social.

Per un salari mínim català

Segons l’estudi, gairebé la meitat dels empleats han vist augmentar el sou només un 10% amb la nova mesura, mentre que un de cada quatre ha tingut un increment de més d’un 20%. El perfil del treballador que s’ha vist beneficiat per aquest increment és el d’una dona, immigrada, amb nivells baixos d’estudis i que sol tenir contractes a temps parcial i temporal. “On més dificultats hi ha per saber si s’ha aplicat aquest augment és en les petites empreses que no tenen representació sindical”, va explicar ahir la secretària d’acció sindical de CCOO, Cristina Torre.

Les petites i mitjanes empreses han sigut les més afectades per la mesura perquè gairebé un 60% de les persones que han sigut afavorides per aquest augment treballen en una pime.

Entre els sectors que més s’han “resistit” a complir la nova normativa salarial hi ha l’agropecuari, del qual formen part els temporers, i sobretot els centres especials de treball (CET), que també experimenten la falta de subvencions. “Les patronals pressionen els seus treballadors perquè augmentin la jornada per compensar l’increment del salari mínim”, va denunciar la portaveu sindical.

Les Canàries, més ‘beneficiades’

Per comunitats, Catalunya no ha sigut una de les més afectades per la mesura impulsada pel govern de Sánchez. De fet, afecta només el 5,9% dels assalariats, mentre que la mitjana espanyola és del 7,4%. Les Canàries (14,5%), Extremadura (12,9%) i Múrcia (10,1%) són els llocs on més ha incidit l’increment. On ha impactat menys ha sigut al País Basc (2,8%), Navarra (3,9%) i la Rioja (5,1%).

Per aconseguir una aplicació correcta del salari mínim interprofessional, el sindicat ha llançat una campanya d’informació i assessorament que porta per lema Que no te la juguin. La campanya inclou la posada en marxa d’una aplicació perquè el treballador pugui calcular el sou que hauria de percebre. CCOO va concretar ahir que durant el primer trimestre d’aplicació del salari mínim havia rebut més d’un centenar de consultes, una part de les quals han acabat amb reclamacions. “Tot i així, no és fàcil que el treballador ho denunciï perquè té por de quedar-se sense feina”, va assegurar la secretària d’acció sindical.