Fons europeus

Catalunya ha rebut 766 M€ dels fons europeus Next Generation

Les empreses catalanes representen el 24% del total de beneficiades a escala espanyola

2 min
El conseller d'Empresa, Roger Torrent, aquest divendres.

BarcelonaLes empreses catalanes han obtingut 766 milions d'euros dels fons Next Generation de la Unió Europea des de la seva posada en marxa, el 2021, segons dades d'Acció, l'agència de competitivitat de la Generalitat. Aquesta xifra representa una proporció més gran que la que té l'economia catalana sobre el total de l'espanyola, que se situa al voltant del 20%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, han rebut algun tipus d'ajuda un total de 618 empreses amb seu a Catalunya, un 24% del total de societats que han accedit als fons al conjunt de l'Estat. "Tot i que Catalunya representa el 16% de la població espanyola, suposa el 21% del finançament dels fons Next Generation i el 24% del total d’empreses que hi han accedit", ha explicat el conseller d'Empresa, Roger Torrent, en una roda de premsa aquest divendres. "Ens plantejàvem d'entrada arribar almenys al 20% del total, perquè és la xifra que suposa l'economia catalana sobre el conjunt de l'Estat, i no només s'ha assolit aquesta xifra sinó que s'ha superat", ha afegit. La majoria de les companyies que han rebut diners fins ara, un 83%, són petites i mitjanes empreses.

Els fons Next Generation es van aprovar a escala europea amb l'objectiu d'impulsar l'economia europea i fomentar la transició ecològica i la digitalització del teixit productiu. Espanya és un dels estats membres més beneficiats per la iniciativa, ja que li toquen 72.000 milions en ajudes directes dels aproximadament 800.000 milions que hi destinarà la Comissió Europea en sis anys.

El sector dels sistemes industrials ha rebut un 26% dels fons destinats a Catalunya, seguit per empreses de la salut, amb un 16%; la indústria química i energètica, amb un 8,4%; la mobilitat sostenible, amb un 8,2%, i les indústries basades en l’experiència –relacionades amb l'oci, turisme i gastronomia, cultura i esports, bàsicament–, amb un 6,8%. Igualment, gairebé un de cada deu euros rebuts s'ha destinat a projectes d'investigació i recerca, segons Acció.

Per comarques, l'àrea metropolitana de Barcelona concentra el gruix d'empreses beneficiades pels fons. Més concretament, el 80% de les empreses procedien del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès (Oriental i Occidental). Fora de la capital catalana i les comarques properes, destaca el Gironès, amb un 4% de les firmes que han rebut diners.

Torrent ha tornat a reclamar un paper més destacat de la Generalitat en la gestió dels fons, que actualment canalitza directament el govern espanyol. El conseller ha assegurat que si el govern català gestionés directament els diners, les empreses catalanes podrien "obtenir molt més bons resultats". "No té sentit haver de passar per Madrid", ha reblat.

"Notícies" aviat sobre els terrenys de Nissan

Sobre l'arribada d'una fàbrica de bateries per a vehicle elèctric de Tesla a València, Torrent ha apuntat que de moment es tracta de "rumors", per la qual cosa ha evitat opinar-ne. Sí que ha parlat, però, del hub d'electromobilitat als antics terrenys de Nissan de la Zona Franca de Barcelona, on ha assegurat que és "bàsica" l'entrada d'inversors privats per continuar optant a rebre fons europeus, ha informat Efe. "Tindrem notícies pròximament", ha afegit.

stats