Endeutament

Pimec alerta: una de cada quatre pimes catalanes té un endeutament del 80%

Les petites i mitjanes empreses catalanes van aportar el 62% del valor afegit brut a l'economia del Principat

2 min
El president de Pimec, Antoni Cañete, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLes petites i mitjanes empreses catalanes estan recuperant els ingressos després de la pandèmia i la seva rendibilitat financera neta ja se situa en el 8,2%, un percentatge semblant al del 2019, segons les dades presentades aquest dilluns en l'últim Anuari de la pime catalana de la patronal Pimec, que mostra la situació empresarial en el període 2017-2021. Tot i aquesta bona notícia, la patronal alerta que l'endeutament ha crescut fins al 47% de mitjana i una de cada cinc pimes té un deute superior al 80%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Que el 25% de les pimes tinguin un endeutament per sobre del 80% és una alerta primerenca", va avisar el president de Pimec, Antoni Cañete. "Amb els tipus d'interès al 4,5% i una inflació que devalua el preu del diner, aquesta dada ha d'obligar a reaccionar", va assegurar: "Abans de la pandèmia de covid, les empreses estaven molt sanejades de deute i, a més, l'interès era zero; ara ja no és així".

Alhora, Cañete va posar com a exemple de normatives que impacten positivament les pimes l'acord recent del Parlament Europeu per situar en 30 dies el termini màxim de pagament per a totes les operacions comercials, incloses les que es fan entre empreses i entre les administracions públiques i les empreses. "Hi ha moltes empreses que encara paguen a 200 dies", va afirmar, i va subratllar que el 70% dels retards en els pagaments venen causats per grans empreses. Segons les dades de Pimec, aquesta mesura incrementarà en un 15,8% la liquiditat de les pimes catalanes.

La pime catalana, en xifres

L'anuari del 2021 revela que el creixement mitjà dels ingressos d'explotació per empresa es va situar en un 18,8%, un augment que la patronal veu "significatiu", tot i que adverteix que les pimes havien registrat caigudes d'ingressos mitjans d'un 10,7% el 2020 en relació amb el 2019. La rendibilitat financera neta del conjunt de pimes analitzades se situa en el 8,2%, quan el 2019 va ser del 8,3% i la productivitat va augmentar un 2,7%.

Alhora, les pimes catalanes concentren un 62% del valor afegit brut (VAB) i generen el 68,5% de l'ocupació a Catalunya. Pel que fa justament a l'ocupació, les pimes van augmentar de mitjana un 4,1% la plantilla en general, encara que ho van fer més les mitjanes i les petites, mentre que el nombre d'empleats va caure un 3,9% entre les microempreses.

Tot i l'increment, l'ocupació de les petites i mitjanes empreses encara no ha recuperat els nivells d'abans de la pandèmia. El conseller d'Empresa i Ocupació, Roger Torrent, que va assistir a la presentació, va advocar per avançar en la simplificació administrativa per facilitar l'activitat de les pimes "i no perdre oportunitats com les que suposen els fons europeus".

stats