Economia 15/03/2017

El benefici de les empreses de l'Íbex-35 es dispara un 69% el 2016

La siderúrgica Arcelormittal és la que més va créixer durant l'últim exercici, mentre que el Banco Popular és l'única firma que presenta pèrdues

Albert Cadanet
2 min
Les grans empreses del selectiu espanyol van guanyar 20.372 milions el 2015.

BarcelonaLes empreses de l'Íbex-35 mouen menys diners però creix el seu benefici. Aquest és el diagnòstic que es desprèn de l'índex de referència al mercat borsari espanyol després que quasi tot el selectiu hagi presentat els seus resultats a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Excepte el Banco Popular, totes les empreses han tancat l'any 2016 amb beneficis. En aquest sentit la firma que més ha crescut durant l'últim exercici ha sigut la siderúrgica Arcelormittal, que va passar de tenir unes pèrdues de vora 7.500 milions d'euros a guanyar més de 1.600 milions l'últim any. De mitjana, les empreses de l'Íbex van experimentar un augment dels beneficis d'un 68,76%.

En termes absoluts, les tres empreses que encapçalen el podi dels números verds són el Banco Santander, el BBVA i Iberdrola. El banc presidit per Ana Botín va registrar uns guanys de 6.204 milions d'euros, mentre que els del seu competidor bilbaí van ser de 3.475 milions. Finalment, la companyia energètica Iberdrola va arribar a un benefici de 2.705 milions.

Tot i aquestes dades, la facturació dins aquest grup va ser inferior als nivells del 2015, concretament un 4,31% menys. De nou, el Banco Popular és l'empresa que més disminueix en aquest aspecte, un 17,64%. Per contra, la immobiliària Merlin Properties va facturar un 69% més que un any abans, la que més creix en aquest apartat.

Banco Popular, la ovella negra

Al febrer el Banco Popular donava a conèixer els seus resultats, que suposaven unes pèrdues rècord en la història de l'entitat. L'entitat financera, que durant l'últim exercici es trobava sota la presidència d'Ángel Ron, va destinar vora 5.692 milions d'euros a provisions extraordinàries de crèdit immobiliàries, a més del retorn dels diners de les clàusules terra. L'any 2015 el Popular va obtenir un benefici de 105,9 milions d'euros, mentre que el 2016 les pèrdues registrades han sigut de 3.475 milions.

Les dades que ofereix la CNMV inclouen totes les empreses menys Abertis, Acciona i Inditex. Les dues primeres no havien presentat els seus resultats abans que es tanqués l'informe, mentre que la companyia tèxtil d'Amancio Ortega opera amb un any fiscal diferent.

stats