Les empreses hauran d'informar del termini del pagament als proveïdors

Els petits accionistes podran controlar les retribucions al consell

El consell de ministres ha aprovat aquest divendres el projecte de llei de societats de capitals que, entre d'altres aspectes, donarà més control als petits accionistes sobre les retribucions dels òrgans de gestió, obligarà a les empreses a informar dels terminis de pagament als seus proveïdors i la seva morositat, i afavorirà la presència de dones als consells d'administració.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha explicat que les empreses, siguin cotitzades o no, hauran de publicar quin és el termini mitjà de pagament als seus proveïdors i, en el cas de que superin el màxim legal de 60 dies, hauran d'explicar quines mesures prendran per resoldre-ho.

D'altra banda, la nova llei, que haurà de ser aprovada al Congrés i després s'incorporarà al Codi Mercantil, donarà molt més poder als petits accionistes. Per poder assistir a la junta general n'hi haurà prou amb 1.000 accions, i les retribucions màximes dels consellers -inclosos plans de pensions, jubilacions, i altres aspectes- hauran d'aprovar-se en junta d'accionistes. També es redueix de sis a quatre anys el període màxim pel que es pot ser escollir conseller.

Per últim, la nova llei també obligarà a les comissions de nomenaments de les empreses a afavorir la presència de dones per tendir a la igualtat. Segons el ministre De Guindos, "les cotitzades s'hauran de retratar" en aquest tema.