Alimentació
Economia Energia 03/02/2023

Un ens amb Acelera Energía gestionarà la planta fotovoltaica de Mercabarna

L'objectiu de la instal·lació és proveir els majoristes d'energia més barata

2 min
Plaques fotovoltaiques instal·lades en un edifici de Mercabarna

BarcelonaUna societat publicoprivada, constituïda per Acelera Energía i participada per l'Ajuntament de Barcelona i Mercabarna, gestionarà la planta fotovoltaica del polígon alimentari, que aspira a cobrir l'any 2025 el 25% de tot el seu consum energètic. L'objectiu és oferir a les empreses majoristes aquest percentatge d'energia a preus competitius, fora de les fluctuacions del mercat energètic. Està previst que la planta estigui enllestida d'aquí dos anys, quan s'ha de convertir en la planta fotovoltaica més gran de la península Ibèrica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'ens es crearà en els pròxims mesos i els socis hi invertiran un total de quatre milions d'euros, en funció del seu percentatge en l'accionariat, que queda repartit en un 51% per a la guanyadora de la licitació –Acelera Energía–, un 24% per a l'Ajuntament de Barcelona i un 24% per a Mercabarna, que oferirà la meitat de les seves accions a Assocome, l'associació que engloba les empreses de recinte alimentari.

La licitació, a la qual s'han presentat cinc empreses més, preveu que l'empresa adjudicatària, Acelera Energía, s'encarregui de la instal·lació, el manteniment i el subministrament energètic durant 25 anys. El més valorat en el concurs ha estat el preu màxim de venda de l’energia generada, que serà de 49,79 euros el megawatt hora –0,049 € el quilowatt hora–, i que només estarà subjecte a la pujada anual de l’IPC durant els 25 anys vinents. L'energètica guanyadora ha d'instal·lar en els pròxims mesos plaques fotovoltaiques a set naus del Mercat Central de Fruites i Hortalisses, el Mercat Central de Peix, dos edificis de magatzems i un aparcament. Tots ells propietats de Mercabarna. La superfície total de les plaques serà de 100.000 metres quadrats.

Inversió de 12 M€

Aquesta instal·lació és la primera fase del projecte REPowerMercabarna-Energia, que compta amb el suport de 600 empreses del recinte i finalitzarà quan totes les companyies disposin de plaques fotovoltaiques a les cobertes dels seus edificis l'any 2025. En total, la inversió publicoprivada del projecte s'enfilarà fins als 12 milions d'euros –quatre milions de l'ens més vuit de les empreses–, una potència instal·lada de 18 MWp en una superfície total de 360.000 metres quadrats i un estalvi d'unes 6.000 tones anuals de CO₂ a l'atmosfera.

stats