Energia

Criteria admet que hi ha converses per a un canvi d'accionistes a Naturgy

El hòlding de La Caixa referma el seu compromís a llarg termini amb l'energètica

2 min
Edifici de Criteria a la Diagona de Barcelona

Barcelona / MadridCriteria, el hòlding de participades de la Fundació La Caixa, ha admès que hi ha converses per a un possible canvi d'accionistes a l'energètica Naturgy, segons un fet rellevant remès aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV, el supervisor de la borsa espanyola). El fet rellevant l'han enviat tant Criteria com la mateixa Naturgy.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest fet s'admet que Criteria "està en converses amb un potencial grup inversor que ha manifestat estar en contacte amb alguns dels accionistes de referència de Naturgy". El hòlding de La Caixa és el primer accionista de Naturgy, amb un 26,7% del capital, i els altres accionistes de referència són els fons CVC, amb un 20,7%, i GIP, amb un 20,6%. Aquests dos fons donen per completada la seva presència al capital i estarien interessats a vendre la seva participació.

En aquest sentit, el fet rellevant de Criteria indica que les converses amb el potencial inversor "estan en un estadi preliminar", i també que el hòlding de La Caixa no participa en les converses d'aquest possible inversor amb els altres accionistes de l'energètica. En qualsevol cas, el grup que presideix Isidre Fainé referma "el seu compromís com a inversor a llarg termini amb el projecte industrial de Naturgy".

L'entrada d'un inversor, possiblement dels Emirats Àrabs, per substituir les participacions de CVC i GIP, que conjuntament sumen més del 41% del capital, obligaria a llançar una oferta pública d'adquisició (opa) pel 100% del capital de l'energètica –és obligat quan es vol comprar més del 30% d'una cotitzada–. Aquest fet ha disparat aquest matí a la borsa els títols de Naturgy. Aquest migdia l'energètica cotitzava a 22,30 euros el títol, amb un increment durant la jornada de més del 7%.

Empresa estratègica per a l'Estat

L'operació, però, necessita el vistiplau del govern espanyol, ja que Naturgy es considera una empresa estratègica. Fonts del ministeri per a la Transició Ecològica han recordat: "És una empresa clau en el sector energètic espanyol i volem estabilitat i compromís amb la descarbonització i seguretat energètica".

Per la seva banda, fonts del ministeri d'Economia han declinat fer valoracions perquè Naturgy cotitza a la borsa, però han recordat que el govern espanyol té eines, com la llei antiopes, a l'hora de valorar la protecció de les empreses estratègiques.

stats