Energia
Economia Energia 07/07/2022

Som Energia reobre la captació de nous clients

La cooperativa va aturar els nous contractes per la pujada de la llum després la invasió russa d'Ucraïna

2 min
Unes instal·lacions solars de la companyia.

BarcelonaLa cooperativa energètica Som Energia, que havia renunciat a captar nous clients el mes de març passat per la forta pujada del preu de l'electricitat, ha decidit tornar a captar nous clients; això sí, d'una manera limitada. De moment ho fa només de la tarifa 2.0 TD, és a dir, en clients domèstics, segons ha pogut saber l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La mateixa companyia ha explicat als seus clients actuals que l'obertura de captació de nous clients és gradual. Som Energia argumenta que la situació al mercat elèctric ha canviat respecte a uns mesos enrere, i el cost de l’energia, si bé segueix sent elevat, no és tan desorbitat com aleshores. "Per això ens fa molta il·lusió poder explicar-vos que podem tornar a acceptar noves contractacions", ha dit la cooperativa energètica, que, tot i això, limitarà el nombre de nous clients. "Tant pel volum de feina com per l’energia que representa, haurem de començar pels contractes de la tarifa 2.0TD, i de manera gradual", ha explicat la companyia.

El problema per a les petites comercialitzadores és que amb la pujada del preu de l'electricitat en el mercat majorista es poden crear fortes tensions financeres. Quan al març, després de l'inici de la guerra a Ucraïna, el preu de l'electricitat es va disparar, Som Energia va explicar que els seus comptes estaven sanejats però que les garanties i avals que exigeix el mercat majorista, OMIE, podrien tensar la tresoreria i les necessitats financeres. De fet, Som Energia va fer tot un pla per resistir a un preu de l'electricitat de 500 euros el MWh, escenari que no s'ha produït.

Llista d'espera per a empreses

L'obertura de contractació es limita als clients domèstics, i la cooperativa ha indicat que qui vulgui contractar una tarifa 3.0TD o 6.1TD (majoritàriament les empreses i indústries) de moment no ho podrà fer, malgrat que animen els que ho vulguin a apuntar-se a la llista d'espera per quan es torni a acceptar aquest tipus de clients.

Som Energia va celebrar al juny l'assemblea general, en què es va aprovar la memòria del 2021, un any que va captar 9.373 nous socis, fins a arribar als 77.528. Durant el 2021, Som Energia va comercialitzar un 11% més d’energia que l’any anterior i va facturar 79,2 milions d'euros amb 133.260 contractes, un 11% més que l’any anterior.

stats