Energia

La gasolina marca el seu mínim anual en ple pont de la Puríssima

Acumula un descens de més del 10% des del setembre

2 min
Una benzinera del centre de Barcelona

BarcelonaUna bona notícia per als consumidors en ple pont de la Puríssima i a les portes de les festes de Nadal, quan la mobilitat té un repunt: el preu mitjà de la gasolina ha caigut l'última setmana al seu mínim anual després de situar-se en els 1,572 euros el litre, de manera que aquest carburant acumula ja un descens del 10,7% des que va iniciar una espiral baixista a finals de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades del Butlletí Petrolier de la UE, que recull la mitjana de preus de més d'11.000 benzineres de tot l'Estat, el preu mitjà del litre de gasolina ha baixat un 0,82% els últims set dies en comparació a la setmana passada. És el desè descens consecutiu, i caldria recular a finals de l'any passat, quan a més encara estava vigent la bonificació del govern espanyol d'almenys 20 cèntims per litre per als carburants, per trobar un preu més barat.

Per la seva banda, el gasoil ha encadenat la novena setmana consecutiva de descensos, amb una baixada del 0,96% respecte a la setmana anterior, fins a 1,543 euros el preu mitjà del litre. Així, el litre de dièsel suma un descens del 8,6% en el preu des de principis d'octubre i cau a uns nivells que no es veien des de finals de juliol.

Preus previs a la guerra a Ucraïna

Amb aquesta espiral baixista, el preu del litre de gasolina es manté per sota dels nivells en què se situava abans de l'esclat de la invasió russa d'Ucraïna –1,592 euros per litre–, que va començar el 24 de febrer del 2022. En el cas del gasoil es manté encara per sobre del preu de llavors –1,479 euros per litre–. Aquestes caigudes continuen allunyant encara més els dos carburants dels màxims que van registrar l'estiu del 2022, al juliol, quan la gasolina va assolir els 2,141 euros i el gasoil els 2,1 euros.

Tot i aquests descensos, amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina té un preu de 86,5 euros, uns 4,6 euros més que en les mateixes dates del 2022, quan pujava a uns 81,8 euros. Llavors, però, s'incloïa el descompte de 20 cèntims per litre vigent en aquell moment. Per als vehicles de dièsel, omplir un dipòsit mitjà (55 litres) suposa un desemborsament de 84,8 euros, uns 1,2 euros menys que en el mateix període del 2022, moment en què el preu era de 86 euros tenint en compte el descompte.

stats