Energia

Iberdrola anirà a judici 9 anys després de la pujada de la llum del 2013

L'Audiència Nacional obre judici oral contra l'elèctrica i quatre dels seus directius per manipular els preus

2 min
Ignacio Sánchez Galán

MADRIDL'Audiència Nacional ha decidit obrir judici oral contra Iberdrola Generació, una filial de la companyia elèctrica que presideix Ignacio Sánchez Galán, i quatre dels seus directius. El magistrat Ismael Moreno els envia a judici per la pujada desorbitada dels preus de la llum l'hivern del 2013, en plena onada de fred, segons ha avançat El Confidencial i han confirmat fonts del tribunal a l'ARA. Se'ls acusa d'un "delicte relatiu al mercat i als consumidors".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les alarmes van saltar el 2013. En concret, entre el 30 de novembre i el 23 de desembre, quan el preu de la llum es va arribar a disparar tant que la subhasta d'energia es va aturar. Un fet que obriria la porta a una investigació. Dos anys després, el 2015, la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) imposava per aquell augment dels preus una multa de 25 milions d'euros a Iberdrola. L'organisme supervisor va concloure que Iberdrola havia manipulat el preu de l'electricitat en el mercat fent pujar els preus. 

El cas, però, no acabaria aquí. El 2017 començava el periple judicial: Fiscalia Anticorrupció va presentar una denúncia a l'Audiència Nacional, que el jutge Ismael Moreno admetria a tràmit. Fa dues setmanes, la mateixa Fiscalia demanava anar més enllà i sol·licitava "una multa de 85 milions d'euros per a Iberdrola Generació i penes de presó de dos anys per a quatre dels seus directius". Finalment, Moreno, a qui fa 6 anys va arribar el cas, ha decidit obrir del tot aquesta via.

El magistrat de l'Audiència Nacional obre judici oral contra la filial i els quatre directius –Ángel Chiarri Toscano, Gregorio Relaño Cobián, José Luis Rapún Jiménez i Javier Paradinas Zorrilla–. Moreno abraça l'acusació de la Fiscalia, que culpa l'elèctrica d'haver "augmentat el preu de l'energia i perjudicat els consumidors" a través de les centrals hidràuliques del Duero, el Sil i el Tajo. En l'escrit d'acusació, Anticorrupció assenyalava que Iberdrola Generació ho va poder fer després "d'idear i posar en funcionament un sistema per incrementar el preu de l'energia, més enllà [...] de la lliure concurrència d'oferta i demanda". Moreno els envia a judici per un suposat "delicte relatiu al mercat i als consumidors". Unes acusacions que Anticorrupció recull en el seu escrit d'acusació. Segons El Confidencial, també demana una fiança de fins a 192 milions d'euros a l'elèctrica i 105 milions a cadascun dels directius.

Perjudici de 107 milions

Anticorrupció va assenyalar en el seu moment que aquell augment dels preus de la llum havia suposat un perjudici de 107 milions d'euros per als clients. El 2015, la investigació de la CNMC va concloure que "[Iberdrola] conscient de l'existència d'un escenari d'elevada demanda, com és el cas del mes de desembre, decideix retirar una capacitat de producció [d'energia hidràulica] per provocar un increment addicional del preu del mercat". És a dir, va concloure que per augmentar els preus, l'empresa va reduir l'oferta de les seves centrals hidràuliques dels rius Duero, Sil i Tajo, amb la qual cosa va entrar al mercat generació que provenia de centrals amb tecnologies més cares, com ara les de cicle combinat que utilitzen gas.

En tot cas, aquest no és el primer cop que es posa la lupa damunt l'elèctrica per un cas així. L'estiu passat, en plena onada de calor, Iberdrola va estar assenyalada i expedientada per buidar els embassaments quan la llum ja estava disparada.

stats