Energia

L'Estat recupera un regulador exclusiu per als mercats energètics

La nova Comissió de l'Energia tindrà més competències i més mitjans per fer de supervisor

2 min
La vicepresidenta Teresa Ribera parla amb periodistes després de la roda de premsa del consell de ministres

BarcelonaEl consell de ministres ha engegat aquest dimarts els tràmits per recuperar la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) com a regulador del sector, de tal manera que el superregulador, la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), perdrà les competències actuals de supervisió dels mercats energètics. La CNE va desaparèixer el 2013, quan el govern del PP va decidir integrar a la CNMC els diferents reguladors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Restablim la Comissió Nacional de l'Energia amb una actualització de les seves funcions", ha afirmat la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera (PSOE), durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. A més de recuperar les funcions tradicionals, la nova CNE estarà dotada amb més recursos i una nova capacitat a través d'un fons específic dedicat a la gestió i liquidació dels sistemes elèctric i gasista pel que fa a activitats regulades. Segons Ribera, això permetrà garantir "preus competitius per als consumidors i senyals eficients per a la inversió".

El govern espanyol considera que l'emergència climàtica i el procés de transició ecològica "exigeixen disposar d'un regulador i un supervisor dels mercats energètics que afegeixi la descarbonització de l'economia espanyola als objectius". Per això, ha considerat "indispensable" reinterpretar la figura del regulador energètic per incrementar-ne l'especialització i ampliar-ne l'àmbit d'actuació.

"A l'hora de prendre aquestes decisions regulatòries, ha d'afavorir aquest objectiu comú a escala europea d'avançar cap a la descarbonització", ha indicat Ribera, tot subratllant la importància d'alinear la regulació energètica amb les metes de sostenibilitat i transició verda.

Segons ha subratllat la ministra, el nou organisme assumeix funcions reguladores, consultives, d'assessorament i resolució de conflictes entre operadors, i incorpora nous vectors energètics, als quals s'afegeix l'hidrogen i els gasos renovables a l'electricitat, el gas i els hidrocarburs. També es reforçaran les funcions d'inspecció per consolidar atribucions que exercia de manera transitòria, com ara vetllar per la resolució de les queixes dels consumidors.

Estructura

La CNE estarà adscrita al ministeri de Transició Ecològica i el consell estarà integrat per set membres: el president, el vicepresident i cinc consellers, que tindran un mandat de sis anys sense possibilitat de reelecció i hauran d'acreditar cinc anys d'experiència vinculats a aquest àmbit. Comptarà amb tres direccions, la d'Electricitat, la d'Hidrocarburs i Nous combustibles i la d'Inspecció, nova, per reforçar la tasca supervisora. Fins que no es recuperi l'organisme, la CNMC continuarà exercint les seves funcions amb normalitat.

A l'acord de govern subscrit entre el PSOE i Sumar ja es recollia ressuscitar la CNE, que va ser l'ens regulador dels sistemes energètics entre el 1995 i el 2013.

stats