Energia
Economia Energia 23/08/2022

Els preus de l'energia es desboquen

Pimec insta les empreses a preparar plans de contingència per fer front a l'augment

4 min
El preu de la llum encara no està en màxims històrics, però s’hi acosta.

BarcelonaLa por que Rússia tanqui definitivament l'aixeta del gas es tradueix directament als mercats. De moment, Moscou ha anunciat el tancament durant tres dies del gasoducte Nord Stream, que serveix per portar gas rus a Alemanya, a partir del dia 31. Però els mercats anticipen una situació molt difícil, amb preus de l'electricitat i del gas a màxims en els mercats europeus. El preu de la llum en el mercat majorista espanyol marcarà aquest dimecres el seu màxim des que va entrar en vigor el topall del gas: 436,25 euros el megawatt hora (MWh). Sense el topall encara seria més alt i assoliria els 500 euros per MWh.

El preu de la llum en el mercat majorista
Dades del 2022 en €/MWh

De fet, la denominada excepció ibèrica possibilita que, tot i l'encariment, la llum a Espanya sigui més barata que en la majoria dels altres grans mercats europeus. Per fer-se'n una idea, aquest dimecres el preu al mercat majorista francès serà de 645 euros, a Alemanya de 624 euros i a Bèlgica de 611 euros. A la Gran Bretanya, el preu majorista ha fixat un preu de 539 lliures (més de 640 euros), la qual cosa ha fet saltar totes les alarmes.

El preu de la llum i del gas de l'hivern vinent serà el triple que el de l'hivern passat. Al Regne Unit el mercat regulat posa un màxim de despesa energètica per a les llars que hi estan acollides. Aquest màxim va passar l'abril passat de 1.277 a 1.971 lliures i s'estima que a l'octubre s'elevarà a 3.500 lliures. Un "hivern catastròfic", ha alertat aquest dimarts el director d'EDF Energy al Regne Unit, Philippe Commaret, que en una entrevista a la BBC ha advertit que la meitat de les llars britàniques afrontaran la pobresa energètica aquest hivern.

A França el preu de l'electricitat s'ha enfilat a màxims, malgrat que París no deixa d'importar electricitat espanyola, més barata gràcies a l'excepció ibèrica. Els auguris per a l'hivern no són gaire millors que els del Regne Unit. Fa menys d'una setmana, el president Emmanuel Macron es referia a l'esforç que hauran de fer els francesos per pagar l'energia com "el preu de la llibertat".

De fet, l'escalada de preus és claríssima. Per fer-se'n una idea, el preu del MWh a Espanya del mercat majorista s'ha doblat en una setmana. Dels 217,39 euros del 18 d'agost s'ha passat a 436,25 euros set dies després. El creixement, a més, s'ha accelerat. El dilluns d'aquesta mateixa setmana el preu era de 270,88 euros el MWh, dimarts ja es va encarir gairebé 100 euros i aquest dimecres ja supera de llarg els 400 euros, uns preus que no es donaven des de la primera setmana del mes de març, poc després de l'inici de la guerra d'Ucraïna i quan encara no havia entrat en vigor el topall al gas.

Precisament el gas és el causant d'aquesta escalada del preu de l'electricitat. Els contractes europeus de futurs del gas natural, negociats a la plataforma holandesa TTF, han arribat a assolir aquest dimarts una cotització de fins a 295 euros per megawatt hora (MWh), fet que suposa el seu nivell més alt des del mes de març passat, quan es va assolir un rècord històric de 345 €/MWh. La negociació dels futurs de gas natural va tancar dilluns als 257 €/MWh. A l'obertura d'aquest dimarts, el preu ja s'ha disparat fins als 270 euros, encara que en les primeres hores de cotització ha arribat als 295 euros. Posteriorment, ha baixat fins als 275 cap a la mitja sessió.

La pujada es produeix després que la gasista estatal russa Gazprom va informar la setmana passada que tancaria el flux de gas a través del gasoducte Nord Stream 1 durant tres dies a finals d'agost per tasques de manteniment. A més, el tall del gas rus es produeix en un context d'oferta reduïda, ja que el mateix Nord Stream 1 només està operant a un 20% de capacitat, transportant 33 milions de metres cúbics per dia, en lloc dels 167 milions de metres cúbics que pot transportar com a màxim. La pujada del preu del gas, a més, té una incidència més gran ara en la generació elèctrica –i, per tant, en el preu de la llum– a Espanya, perquè en aquest moment s'utilitza més gas en generació en cicles combinats de gas a causa de diversos factors, com la sequera i la demanda més elevada, entre altres. Per fer-se'n una idea, en els set primers mesos de l'any, l'ús de gas per a generació elèctrica s'ha doblat respecte al mateix període de l'any passat.

Pimec reclama plans de contingència

Davant aquesta situació, la patronal catalana Pimec ha demanat aquest dimarts a les petites i mitjanes empreses catalanes que accelerin els seus plans de contingència per fer front a un escenari d'alça dels preus energètics de manera imminent. L'organització que presideix Antoni Cañete ha augurat que el preu de l'energia continuarà a l'alça "davant la falta d'efectivitat de les mesures per al control del cost de l'energia i l'amenaça de l'imminent tall de subministrament de gas des de Rússia a Alemanya".

Pimec recomana a les pimes optar per l'autoconsum fotovoltaic, l'aïllament, les bombes de calor i substituir els electrodomèstics vells, així com prendre mesures de contenció, baixant els graus de la climatització i tancant portes i finestres. A més, la patronal ha reclamat canvis en el sistema de fixació de preus de l'energia perquè sigui "just" i pugui evitar "el tancament d'empreses i la pèrdua de llocs de treball", la qual cosa passa, a parer seu, per un preu màxim per evitar "els preus desbocats".

Iberdrola demana als seus clients francesos que es passin al mercat regulat

L'elèctrica espanyola Iberdrola està demanant als seus clients de França que, quan vencin els seus contractes, demanin el pas al mercat regulat, perquè si renoven els seus contractes, els repercutiria un fort augment del preu. L'elèctrica espanyola s'ha dirigit als seus clients francesos que han de renovar els seus contractes a França dient-los que si els repercuteix en els preus del mercat pagaran el doble o el triple que la denominada tarifa reglamentada de venda (TRV), l'equivalent francès al mercat regulat. Les tarifes TRV, que ofereix bàsicament l'elèctrica pública EDF, tenen limitat l'augment de preus en el 4% aquest any. Paradoxalment, el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, va titllar de "babaus" –malgrat que després va rectificar i va demanar disculpes– els clients espanyols del mercat regulat.

stats