Energia

Repsol es ven un 25% del negoci petrolier per 4.800 milions de dòlars

La petroliera espanyola i el fons nord-americà EIG, que ha comprat la participació, estudiaran llançar a borsa el negoci

2 min
Repsol ha començat el procés del relleu a la cúpula amb Josu Jon Imaz com a conseller delegat, que assumirà funcions que fins ara tenia Antoni Brufau.

BarcelonaEn ple procés de transformació cap a una empresa multienergètica, Repsol ha fet un pas important i s'ha venut un 25% del negoci upstream, és a dir, d'exploració i producció petroliera. El comprador, el fons nord-americà EIG, pagarà 4.800 milions de dòlars a la companyia espanyola, segons ha informat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors la petroliera que presideix Antoni Brufau.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha valorat molt positivament l'operació perquè creu que demostra que l'empresa cotitza a la borsa per sota del seu valor real. De fet, el preu que pagarà EIG significa valorar tot el negoci petrolier de Repsol en més de 19.000 milions d'euros, una xifra que supera la capitalització a borsa de tota l'empresa. Cal recordar que, a més del negoci del cru, Repsol també treballa en el sector químic, el refinament i l'electricitat.

Avançar en la descarbonització

Imaz ha destacat que l'operació permet a Repsol avançar en els plans de descarbonització per assolir zero emissions el 2050 i ha apuntat que, amb el nou inversor en el negoci petrolier, treballaran en una futura sortida a borsa als Estats Units del negoci upstream. L'operació permet a Repsol avançar en el compliment dels objectius del seu pla estratègic per al període 2021-2025.

Malgrat que el preu de l'operació és de 4.800 milions de dòlars, un cop deduït el deute associat a la participació que ha adquirit, que puja a 1.400 milions de dòlars, EIG acabarà pagant a Repsol 3.400 milions de dòlars. Un 70% d'aquesta quantitat es pagarà al tancament de l'operació i el 30% restant en tres quotes anuals del mateix valor durant tres anys. La transacció es tancarà els pròxims sis mesos, quan es rebin totes les autoritzacions de les autoritats competents i dels reguladors.

La nova societat creada entre Repsol i EIG mantindrà la plantilla i l'equip directiu, així com el pla de negoci actual, centrat a reforçar, focalitzar i descarbonitzar la cartera d'actius. 

La petroliera espanyola també ha indicat que l'operació accelera la transformació i reforça el perfil multienergètic de la companyia mentre es redueix l'endeutament i es manté un flux de caixa fort per finançar un creixement ambiciós i una remuneració atractiva als accionistes.

stats