Alemanya

La turbina de la discòrdia

El canceller Scholz ratifica que no hi ha cap "raó tècnica" que expliqui la caiguda en el subministrament de gas rus

3 min
Les instal·lacions del gasoducte Nord Stream 1 a Lubmin, Alemanya.

DortmundJa no es pot confiar en Rússia. Això és el que ha vingut a dir, amb paraules no tan directes, aquest dimecres el canceller alemany Olaf Scholz. Ho ha dit públicament davant la turbina de la discòrdia. La turbina que el 18 de juliol Alemanya va rebre del Canadà i havia tingut oculta mentre Moscou la reclamava per poder augmentar la capacitat de propulsió de gas rus cap a Europa a través del gasoducte Nord Stream 1. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des del juny Gazprom distribueix força menys gas (la caiguda és ara del 80%) per aquest canal i ho justifica per la falta d’aquesta turbina. El gegant energètic rus s’ha queixat en diverses ocasions que Siemens Energy, el seu soci contractant alemany, no li ha facilitat els documents ni la informació necessària per fer-li arribar el motor en qüestió que li ha de permetre transportar més gas des de l’estació de compressió de Portovaia. 

Siemens Energy, en canvi, ha insistit des de fa temps que pot entregar la turbina –que no ha estat enviada directament des del Canadà pels bloquejos de les sancions internacionals contra Rússia– tan bon punt les autoritats russes li notifiquin a quina estació duanera l’ha d’enviar. Aquesta versió és la que ha validat aquest dimecres amb fermesa Scholz. “És obvi que res, absolutament res, s’interposa en el camí del transport d’aquesta turbina i de la seva instal·lació a Rússia. Es pot transportar i utilitzar en qualsevol moment”, ha indicat el canceller alemany mentre ha subratllat que la reducció de les entregues del gas a través del Nord Stream 1, l’incompliment dels contractes de subministrament en definitiva, no té “cap raó tècnica”.

El cap de Siemens Energy, Christian Bruch, ha afegit que a Portovaia hi ha sis turbines com la que està emmagatzemada a Mühlheim, a l’oest d’Alemanya, i que només en calen cinc per generar tota la potència necessària. Bruch ha assegurat que no entén per què les turbines restants no estan preparades per funcionar i que, en tot cas, el motor que es troba encara a Alemanya s’havia d’instal·lar a Rússia al setembre. Siemens Energy confirma que té en regla tots els documents per al seu transport. 

Gazprom va suspendre completament els subministraments de gas durant deu dies a mitjan juliol, posant com a raons el fet que eren necessàries tasques de manteniment i la falta d’una turbina. En reprendre els enviaments, Moscou va reduir a un 20% la capacitat de distribució del gasoducte per “problemes tècnics”.

Allargar les centrals nuclears, una opció

Per a Scholz, però, aquesta és una maniobra política del Kremlin. “Totes les raons tècniques adduïdes no són comprensibles des del punt dels fets”, ha afirmat mentre ha raonat que Alemanya ha d’estar preparada davant l’eventualitat que Rússia posi més pretextos per justificar qualsevol altra cosa que no funcioni en algun moment. “Ens n’estem independitzant”, ha resumit el canceller en referència als esforços del seu govern per trobar alternatives a la fins ara forta dependència energètica del gas rus.

Davant de la costa alemanya ja s’hi estan construint terminals de gas natural liquat, velles centrals de carbó s’han reactivat per tornar al mercat elèctric des d’un estat de reserva i fins i tot es preveu allargar la vigència de les últimes tres centrals nuclears que fins a finals d’any continuen actives al país. “Això encara pot tenir sentit”, ha afirmat Scholz quan li han preguntat sobre si es podien mantenir obertes aquestes tres plantes. 

Entre altres raons, el canceller ha assenyalat que “especialment a Baviera, l’expansió de l’energia eòlica ha avançat molt lentament”. En tot cas, la decisió sobre les centrals nuclears es prendrà d'acord amb els resultats d’una prova de resistència del subministrament elèctric que ja està en marxa.

stats