Economia 20/02/2013

Ercros acomiadarà 130 treballadors a la fàbrica de Flix, un 70% de la plantilla

L'empresa química va tenir unes pèrdues de 12 milions d'euros el 2012. Els sindicats temen que la retallada sigui "un cop de mort" per a una empresa motor al territori

Acn
2 min

BarcelonaErcros ha anunciat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per acomiadar 130 dels 180 treballadors de la planta de Flix. Els treballadors s'estan plantejant de tornar a les mobilitzacions. El secretari general de CCOO a les Terres de l'Ebre, Josep Casadó, adverteix que moltes empreses depenen indirectament d'Ercros i que l'ERO acabaria afectant unes 250 persones.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Significa una trompada econòmica molt forta, no podem dir que és un desmantellament total, però sí un cop de mort per a la fàbrica", ha declarat Casadó a l'ACN. El grup químic va tancar l'any passat amb pèrdues de 12,1 milions d'euros, sobretot per la caiguda de la indústria del clor, a la qual es dedica bona part de la planta flixanca.

La notícia, que arriba just conèixer-se les xifres de negoci de l'empresa, ha causat un gran trasbals al territori. Ercros, un dels pols econòmics més importants a la Ribera d'Ebre, pot perdre tota la plantilla de la línia de clor, la columna vertebral de la fàbrica. Els treballadors s'han afanyat a fer una assemblea i el comitè d'empresa −amb CCOO com a sindicat majoritari− s'ha reunit a l'Ajuntament per posar sobre la taula possibles mobilitzacions.

No és el primer cop que la plantilla es mobilitza davant un ERO. El 2009 va haver-hi més d'un centenar d'acomiadaments en aquesta empresa química que havia arribat a tenir fins a 1.500 empleats. Aquest nou ERO es va comunicar dimarts a la tarda, tot i que encara no s'ha registrat l'expedient que afecta fins a 156 llocs de treball −dels quals, més d'una vintena són prejubilats parcials, encara operatius dins la fàbrica.

Un reestructuració per estalviar 13 milions d'euros

A través d'un comunicat emès aquest dimecres, l'empresa informa del seu pla de reestructuració dins el qual s'emmarca aquest ERO. El grup s'escuda en la crisi econòmica per tirar endavant aquest pla amb el qual es preveu el tancament de diverses plantes de la fàbrica de Flix, el tancament de Cartagena i altres mesures d'ajustament menors, derivades de les anteriors, que en total suposen la baixa de 198 persones, el 12% de la plantilla de la companyia.

A Flix implica la baixa de 156 persones, mantenint-se només en funcionament la planta de fosfat dicàlcic per a l'alimentació animal. D'altra banda, el tancament a Cartagena afectarà 22 persones −la totalitat de la plantilla−. "Ercros seguirà present al mercat de fosfats a través de la producció de Flix", remarca el comunicat. Hi haurà una vintena més d'acomiadaments per ajustos a les plantilles de Cardona, Vila-seca II i els serveis comercials.

Segons el comunicat, la companyia presentarà en breu l'expedient de regulació i començarà el procés de negociació amb els representants dels treballadors. S'estima que l'execució del pla de reestructuració permetrà a l'empresa una millora anual dels resultats de 13 milions d'euros. En concret, a Flix, tancaran les plantes d'electròlisi i de derivats del clor. "Els seus elevats costos n'impedeixen la viabilitat", exposa el text de l'empresa.

Ercros deixa constància que, a part de suposar els costos fixos més cars del grup, els costos variables d'aquestes plantes també estan patint el fort increment de preu de l'electricitat, el seu principal 'input' −en els últims vuit anys, segons el grup, s'ha encarit un 200%, una tendència que seguirà enguany−. Alhora, destaca que un 33% del clor produït a Flix és transportat per carretera a la fàbrica de Vila-seca II per a la fabricació de PVC, un producte "amb un marge molt reduït per la caiguda del sector de la construcció".

stats