Economia 03/06/2021

Escrivá planteja una ajuda de 50 euros mensuals per fill per a les famílies en situació de pobresa

L'ajuda beneficiaria mig milió de menors

2 min
El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá.

MadridEl govern espanyol planeja millorar l'ingrés mínim vital (IMV) aprofitant que s'està tramitant com a llei al Congrés i s'hi poden introduir modificacions a través d'esmenes. Un dels principals canvis que posarà sobre la taula és un complement de 50 euros mensuals per fill per a famílies en situació de pobresa, encara que no cobrin l'IMV. El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha fet l'anunci aquest dijous aprofitant la seva visita a un centre de l'ONG Save de Children al barri madrileny de Vallecas.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Escrivá vol lligar el nou complement per fill a càrrec a l'IMV però planteja que el puguin cobrar famílies en situació de "pobresa moderada" que no estan cobrant l'ingrés mínim perquè la seva renda és baixa però està per sobre del llindar que permet accedir a l'ajuda. "Volem que la prestació vagi més enllà de la pobresa severa", ha explicat Escrivá. El seu departament encara està treballant per concretar els detalls de la mesura i per fixar la quantitat exacta, però el ministre ha avançat que podria beneficiar uns 500.000 menors.

Segons les últimes dades publicades, l'ingrés mínim vital arriba a 260.000 llars al conjunt de l'Estat i beneficia 680.000 persones, de les quals 276.000 són menors d'edat. La prestació oscil·la entre els 470 euros mensuals per a llars on viu una sola persona fins als 1.033 euros per a famílies amb fills. La mitjana és de 448 euros al mes. L'IMV es va posar en marxa per reduir la pobresa, especialment la infantil, en un moment difícil per a moltes llars a causa de la pandèmia. El complement que planteja Escrivá –que encara s'ha de presentar formalment i ha de superar el tràmit parlamentari per poder ser una realitat– servirà per augmentar la prestació precisament a les llars vulnerables on hi ha menors.

Augment del salari mínim

L'executiu de Pedro Sánchez també estudia si augmentarà el sou mínim interprofessional aquest any, una decisió que està pendent del dictamen que ha de fer el comitè d'experts que es va constituir per determinar com havia de ser l'augment progressiu de l'SMI fins a assolir el 60% del salari mitjà al final de la legislatura. El govern també ho vol consultar amb els agents socials abans de prendre la decisió. Segons ha avançat aquest dijous la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, el comitè d'experts donarà a conèixer les seves conclusions en els pròxims dies.

Unides Podem pressiona perquè l'SMI s'apugi aquest any. L'1 de gener, en plena tercera onada de la pandèmia, es va decidir congelar l'augment temporalment, però ara que es comença a veure la recuperació econòmica, Díaz creu que és el moment de plantejar-ho. "No és massa just que deixem els que més ho necessiten, no congelats, sinó amb pèrdua de poder adquisitiu", ha assegurat. "Ja no estem en la previsió macroeconòmica del 0,9%" que tenia el govern espanyol fa uns mesos, ha remarcat la ministra, que ha subratllat que el creixement mitjà dels salaris als convenis col·lectius se situa entre l'1,5 i l'1,8%.

stats