Economia 27/06/2018

El govern d'Espanya estudia gravar més el dièsel

L’executiu de Sánchez vol aplicar una fiscalitat mediambiental

Júlia Manresa
2 min
Les gasolines baixen un 3% fins a mínims  de fa quatre anys

MadridJa són dos els anuncis sobre la creació de nous tributs que no concreten detalls. Primer, l’executiu de Pedro Sánchez va anunciar la voluntat d’aplicar nous impostos per finançar les pensions, deixant entreveure que podia anar més enllà del tribut a la banca que havia reclamat des de l’oposició. I ahir la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va explicar al Congrés de Diputats que la voluntat del seu govern és crear impostos verds per aconseguir una “fiscalitat mediambiental”.

Des del ministeri d’Hisenda expliquen que s’està revisant la fiscalitat ambiental però que encara no s’ha elaborat un pla concret. Després que ahir el diari Expansión publiqués que la intenció de l’executiu de Pedro Sáchez és equiparar el preu del dièsel amb el de la gasolina, citant fonts del ministeri de Transició Ecològica, ahir el departament d’Hisenda matisava que encara no hi ha res decidit i que aquesta és una de les mesures que s’estan estudiant.

De fet, la proposta d’encarir el dièsel (sense tenir en compte el de transportistes i agricultors, que està bonificat) ja estava recollida en els pressupostos alternatius que va presentar el PSOE i també en una de les esmenes presentades durant la tramitació.

Cal recordar que el dièsel s’havia bonificat fa anys perquè es considerava menys contaminant que la gasolina. Ara, però, el PSOE estudia equiparar la fiscalitat dels dos combustibles de manera esglaonada per tal d’aconseguir 600 milions més d’ingressos el 2018 i un total de 2.140 milions al final del procés, segons constava als seus pressupostos alternatius. D’aquesta manera, es passaria dels 30,7 cèntims per litre que es paga actualment per l’impost del dièsel als 40,25 cèntims que s’apliquen a la gasolina.

En el seu projecte pressupostari, el PSOE no concreta altres impostos mediambientals sinó que parla de manera genèrica de “començar a fer passos en direcció del que recomanen la Comissió Europea i l’OCDE”. Una altra mesura impositiva alternativa del PSOE és gravar amb un mínim d’un 15% els resultats de les multinacionals.

El nou finançament autonòmic, encara no

Una altra de les inconcrecions del govern del PSOE és la de la reforma del finançament. Pedro Sánchez va dir primer que ho abordaria i després que no tindria temps de completar-la en dos anys. Ahir la ministra d’Hisenda insistia en aquesta línia, però concretava que començarà canviant les dinàmiques de negociació al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), on l’Estat acaba tenint dret de veto. També va prometre canviar el càlcul de la regla de despesa.

stats