Economia 07/05/2015

Espanya és el segon país de la UE que més ha retrocedit en R+D des de l'inici de la crisi

La Comissió Europea situa l'Estat dins el grup "d'innovadors moderats" juntament amb països com Croàcia, Xipre, Estònia i Grècia i per darrere de Portugal i Malta

Europa Press
1 min
OBLIGACIÓ EN ALGUNS SECTORS 
 Alguns sectors, com el farmacèutic, no han pogut deixar de banda la investigació i el desenvolupament durant la crisi, ja que pel propi model de negoci la creació de nous fàrmacs requereix molta inversió i molts anys de feina al laboratori abans que puguin obtenir una patent i entrar comercialment al mercat.

Brussel·lesEspanya ha caigut a la dinovena posició entre els 28 estats mebres, dos llocs menys que l'any passat, en el rànquing de països innovadors de la Unió Europea publicat aquest dimarts per la Comissió Europea. L'Estat espanyol se situa per darrere de Portugal i Malta. A més, és el segon país que més ha retrocedit en innovació des de l'inici de la crisi (-0,4% anual entre 2007 i 2014) segons l'estudi.

La Comissió situa Espanya en el grup dels innovadors moderats, amb resultats inferiors a la mitjana de la Unió, en concret el 69% de la mitjana comunitària. En aquest grup també hi ha Croàcia, Xipre, la República Txeca, Estònia, Grècia i Hongria, entre d'altres. Tot i això, entre aquest mateix grup d'innovadors moderats, l'estat espanyol ha anat caient des de la tercera posició que ocupava al 2007 i la setena el 2014.

Juntament amb Romania, Espanya és l'únic país que ha registrat una caiguda tan accentuada. "La bretxa d'aquest país amb la UE ha anat augmentat", afirma l'estudi.

Per sota la mitjana en la majoria dels indicadors

De fet, Espanya està per sota de la mitjana europea en gairebé tots els indicadors que es fan servir per elaborar aquest rànquing. Només destaca en quatre paràmetres d'entre 25: publicacions científiques, marques comunitàries, comercialització de productes nous i taxa de població amb educació universitària. L'escassa inversió privada en R+D o l'escàs nivell d'ingressos per la venda de patents a l'estranger són alguns dels principals obstacles per a Espanya en matèria d'innovació.

stats