Economia 28/04/2017

El govern espanyol admet que el 2020 no haurà eixugat el dèficit de la Seguretat Social

La resta d'administracions públiques, en canvi, aconseguirien equilibri i fins i tot superàvit

Júlia Manresa
2 min
DUET ECONÒMIC 
 El ministre d'Economia, Luis de Guindos, i el d'Hisenda, Cristóbal Montoro, durant una sessió al Congrés de Diputats.

MadridNivells històrics d'ocupació i sense dèficit públic (excepte la Seguretat Social). Aquest és el missatge que el govern espanyol envia a Brussel·les aquest divendres amb el pla pressupostari aprovat per als anys 2017 i 2020. L'executiu de Mariano Rajoy ha aprovat aquest divendres aquest document que preveu arribar a l'equilibri pressupostari, és a dir, dèficit 0, el 2020, però no a la Seguretat Social.

El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha destacat que el 2020 la desviació pressupostària arribarà al -0,5% del PIB. En aquest punt, Montoro ha volgut aclarir que aquest 0,5% de dèficit correspondrà íntegrament a la Seguretat Social, que actualment arrossega una desviació històrica que no aconsegueix rebaixar. "És molt probable que diverses administracions com les comunitats i les locals tinguin superàvit i, per tant, tècnicament, s'haurà arribat a l'equilibri pressupostari", ha apuntat el ministre.

Pel que fa a la despesa pública, Montoro també ha destacat que el 2020 s'arribarà a un nivell similar al del 2007, amb un percentatge del 39,2% de tota la despesa.

Nivells "històrics" d'ocupació

"El 2019 superarem els 20 milions d'ocupats i arribarem el nivell d'ocupats màxim que s'hagi donat mai a la història d'Espanya", així ho ha afirmat aquest divendres el ministre d'Economia, Luis de Guindos, al consell de ministres, amb contundència i assegurant que és una previsió "prudent". Aquesta és una de les principals previsions i objectius que el govern de Mariano Rajoy es fixa per a aquest període i que consten al pla pressupostari que tots els països europeus han d'enviar cada abril a la Comissió Europea.

D'aquesta manera, el govern espanyol assegura que el 2020 s'haurà reduït l'atur al 11,20% i que s'haurà aconseguit recuperar tota la feina destruïda amb la crisi i recuperar el màxim històric d'ocupats que es va assolir l'últim trimestre del 2007.

Aquesta actualització arriba el mateix dia en què s'ha conegut la dada avançada de l'evolució del PIB trimestral del 2017, que ha crescut un 0,8%, una dècima més que el mateix trimestre de l'any anterior, i ha consolidat un creixement anual del 3%.

stats