Economia 20/09/2019

El govern espanyol cedeix a la DO Cava limitar les plantacions

L’Estat es treu de sobre una patata calenta i cedeix a una llarga reivindicació del Consell Regulador

Elisabet Escriche
2 min
El govern espanyol cedeix a la DO Cava limitar les plantacions

El govern espanyol ha mogut fitxa davant de la crisi del cava i va aprovar divendres a través del consell de ministres un reial decret en què deixa en mans de la DO Cava la decisió de limitar o expandir la superfície de les plantacions. Amb aquest pas, l’Estat es treu de sobre una patata calenta i cedeix a una llarga reivindicació del Consell Regulador. “La mesura dotarà de més estabilitat el sector”, assegurava divendres el govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la pràctica, el reial decret preveu que les decisions que prengui la DO Cava sobre plantacions “siguin vinculants” per al ministeri d’Agricultura, cosa que fins ara no passava. De fet, en un comunicat emès pel Consell Regulador es recorda que els últims anys ja havia sol·licitat al govern espanyol que congelés aquestes noves plantacions per evitar “un desequilibri d’oferta i demanda i que això desemboqués en preus del cava excessivament baixos”, una reivindicació a la qual s’hi va afegir la carta que la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va enviar al ministre del ram fa dues setmanes. L’executiu central, però, havia anat fent cas omís de totes les peticions i, segons dades de la conselleria d’Agricultura, en “pocs anys” es va passar de 33.000 hectàrees a 38.000.

“Era una reivindicació històrica del Consell Regulador davant la situació d’excedent del sector, que ha portat a una caiguda dels preus que es paguen pel raïm i el vi base [el que s’utilitza per fer cava]”, va recordar divendres el president de la DO, Javier Pagés. Aquesta cessió, doncs, hauria d’evitar vagues com la que van protagonitzar el 5 de setembre els viticultors per denunciar el baix preu del raïm que paguen les grans cavistes.

La mesura també inclou les altres dues denominacions d’origen de caràcter supraautonòmic, la Rioja i Jumilla. “Aquestes recomanacions es canalitzaran a través dels consells reguladors, sempre segons la normativa de la Unió Europea”, detallava la DO Cava en el comunicat. El reial decret entrarà en vigor l’endemà que es publiqui al BOE i serà aplicable en la convocatòria de sol·licituds d’autoritzacions de noves plantacions de l’any que ve.

La DO Cava té actualment 38.000 hectàrees de vinya repartides en set comunitats autònomes -la majoria es concentren a Catalunya- i 380 cellers associats.

stats