ALIMENTACIÓ
Economia 20/09/2019

Les exportacions catalanes de porc a la Xina es disparen un 80%

El país, principal consumidor mundial, ha obert les portes a més empreses per la pesta porcina africana

Maria Garcia
4 min
Una indústria del sector porcí

GironaLes exportacions de porc a la Xina s’estan disparant com a conseqüència de la crisi de la pesta porcina africana que afecta el país, gran consumidor d’aquest animal. En el primer semestre del 2019 el valor dels productes porcins que es venen des de Catalunya a la Xina va augmentar un 80% respecte al mateix període que el 2018, doblant també les tones exportades. Els ramaders i productors esperen tancar l’any amb xifres rècord, però alerten que aquests bons resultats es podrien estroncar si sorgís un brot d’aquesta malaltia a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El 2018 es va detectar el primer cas de pesta porcina africana (PPA) a la Xina i s’ha estès ràpidament per gairebé tot el país, gran consumidor de carn d’aquest animal (els xinesos mengen la meitat de carn de porc del món). Per això ha hagut de compensar la falta d’animals comprant-ne a fora, cosa que ha beneficiat les empreses catalanes que tenen l’homologació per vendre al país.

De fet, el govern xinès ha permès l’homologació de més grups exportadors. Fins a aquest any les companyies que volien vendre a la Xina havien de rebre la visita d’uns tècnics xinesos, que només viatjaven cada quatre o cinc anys (l’última va ser el 2015), però amb la crisi de la PPA el govern xinès ha autoritzat els ministeris d’agricultura de diversos països que s’encarreguessin de fer els controls, cosa que agilitza l’homologació. Aquest canvi de criteri ha permès augmentar de 28 a 35 els grups càrnics espanyols que tenen permís per vendre a la Xina. “I el més vinent se n’aprovaran una quinzena més”, indica Carme Aledo, tècnica de la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrniques (FCIC), que afegeix que hi ha “molta pressió” perquè tothom vol accedir a aquest mercat. És per aquest motiu que la FCIC preveu que aquest any es tanqui amb xifres rècord.

“Abans només compraven peces de no gaire qualitat (peus, caps, despulls), però ara cada vegada demanen carns de més valor. Està creixent la quantitat, però, sobretot, la qualitat”, apunta Jaume Bernis, responsable de la sectorial del porcí dels Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC).

Una oportunitat empresarial

En el cas de les empreses que ja comptaven amb aquest permís per exportar a la Xina, han vist créixer les seves vendes exponencialment. És el cas del grup Olot Meats, que des de principis d’any ha registrat el doble d’exportacions de porc a la Xina. “Si abans enviàvem uns 20 contenidors, ara n’estem exportant 50, cosa que significa un milió de quilos setmanals”, detalla Chunzi Li, responsable d’exportacions xineses d’Olot Meat. Des del 2016 el grup té homologat l’escorxador d’Olot i Càrniques Celrà, i ara aquest mes han rebut l’autorització per Càrniques Juià i podran augmentar el volum de vendes. “El 80% de la nostra producció s’exporta i, d’aquest percentatge, el 65% va a la Xina”, diu Li.

Entre les que acaben de debutar en les vendes a la Xina hi ha una empresa que ha obtingut el permís aquest mateix mes. És Pernils Llémena, que feia cinc anys que intentava aconseguir-lo. “Ha sigut l’homologació més complexa i llarga”, diu Joan Rodríguez, director comercial de Productes Valent, un dels quatre socis de Pernils Llémena. El seu pròxim repte és aconseguir clients. “Primer hem de muntar una xarxa comercial, perquè el mercat és molt gran, però hem de mirar per on és més ràpid establir-nos”, explica. Per al grup és “una gran oportunitat”, però Rodríguez assenyala que la crisi de la PPA a la Xina ha comportat una altra conseqüència no tan positiva: l’augment del preu del porc. “Estem pagant un 40% més que a principis d’any”.

Una tendència a l’alça que confirma Jaume Bernis: “S’està pagant, més o menys, 1,46 euros al quilo, el preu més alt dels últims quatre anys”. De fet, el representant de JARC preveu que es tanqui el 2019 amb registres històrics, però avisa que, d’un dia per l’altre, “se’n pot anar tot en orris”. “Si es declara un brot de PPA a l’Estat, és igual a quin punt, cap empresa podrà exportar”, alerta.

LES CLAUS

1. Per què ha crescut tant la demanda de porcs a la Xina?

El país consumeix i produeix la meitat de carn de porc del món. Des de l’arribada de la pesta porcina africana (PPA) al país el 2018 s’han hagut de sacrificar un terç dels porcs del país (uns 200 milions), amb la previsió de tancar l’any amb només la meitat. I la falta d’animals ha fet disparar les importacions. La PPA no afecta els humans, però té una mortalitat animal pròxima al 100%.

2. ¿Totes les càrniques poden exportar a la Xina?

No, només poden vendre-hi les empreses homologades. Fins a aquest 2019 calia la visita dels tècnics del govern xinès per aconseguir aquest permís. Però per poder fer front a la gran demanda interna han autoritzat els tècnics dels governs de cada país a revisar les plantes per agilitzar els tràmits. A Espanya hi ha 35 companyies homologades, i està previst que el mes vinent se n’aprovin 15 més.

stats