Comerç exterior

Les exportacions catalanes superen la crisi del covid

Les vendes a l'estranger els primers vuit mesos de l'any ja són un 6,6% superiors a les del mateix període del 2019

2 min
Les exportacions creixen, però les importacions també.

BarcelonaLes exportacions catalanes han superat els efectes de la crisi del covid i ja se situen per sobre dels nivells prepandèmia. Segons les dades publicades aquest dimarts pel ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, del gener a l'agost Catalunya ha venut a l'estranger més de 52.000 milions d'euros, un 6,6% més que durant el mateix període del 2019, quan no havia esclatat la pandèmia. Si es compara amb un any enrere, el creixement és molt més espectacular (25,7%), però en aquell moment Catalunya encara patia moltes restriccions a causa dels efectes del coronavirus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquests vuit primers mesos de l'any, Catalunya té un doble lideratge. Per una banda, és la comunitat més exportadora d'Espanya, concretament concentra una quarta part de les vendes a l'estranger (25,9%) i, alhora, és la que més contribueix al creixement de vendes a l'Estat aportant 6,5 punts sobre un total de 22,1. Ara bé, en aquest últim punt Madrid avança Catalunya només al mes d'agost.

Precisament pel que fa a les exportacions catalanes del vuitè mes de l'any, van superar els 5.500 milions d'euros i es van situar per sobre tant del mateix mes de l'any passat com del 2019.

El sector químic, un nou mes al capdavant

Per sectors econòmics, el químic continua sent el capdavanter a Catalunya, amb exportacions per valor de més de 1.500 milions d'euros a l'agost. De fet, aquest sector va concentrar més d'una quarta de les vendes exteriors que va fer el Principat (28%). El va seguir l'alimentació, amb més de 1.080 milions d'euros, i va tancar el podi la indústria de béns d'equipament, amb 918 milions de vendes. Pel que fa a l'acumulat de l'any, aquest podi pateix una lleugera modificació. La primera posició continua sent per al sector químic; en canvi, el de la indústria de béns d'equipament passa a ser segon i l'alimentació tercer.

Pel que fa a les importacions, l'acumulat dels vuit primers mesos (més 57.200 milions d'euros) encara continua sent inferior als nivells prepandèmia (més de 62.000 milions d'euros), però respecte a fa un any pugen un 18,4%. Si només es miren les dades d'agost (més de 6.600 milions d'euros), en canvi, són similars a les del mateix mes que el 2019 i superiors a les de l'any passat en un 30,5%.

Al conjunt d'Espanya, les exportacions del gener a l'agost es van situar en més de 201.000 milions d'euros –una xifra que suposa un creixement interanual del 22,1%–, i les importacions, en més de 212.000 milions d'euros (21,6%).

stats