Farmacèutiques

Grifols salva el 'match ball' de la CNMV, però cau un 6% a la borsa

La farmacèutica obre ara una nova etapa amb les expectatives sobre els resultats de l'any que ve

4 min
Detall de les oficines de Grifols.

BarcelonaLes accions de Grifols creixien un 8% a primera hora d'aquest divendres, però a primera hora de la tarda ja queien un 6,6% i han tancat la sessió amb un descens del 6,03% i el valor dels títols ha tancat la setmana per sota dels 8 euros, a 7,941. És la resposta dels mercats a l'esperat informe sobre la seva situació financera que finalment ahir va publicar la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que descarta que la farmacèutica hagi de reformular els comptes. Per què el que és una bona notícia per a la multinacional catalana ha provocat l'enèsim episodi de volatilitat en la seva cotització?

Per entendre la crisi borsària de Grifols cal parlar del seu passat més recent, que té un clar protagonista: Gotham City Research, el fons baixista que a mitjan gener va acusar la farmacèutica de manipular els resultats i el deute. Però també cal agafar perspectiva: amb la pandèmia, que va provocar un impacte negatiu en els resultats de la companyia, Grifols va iniciar una etapa d'inestabilitat. Des d'aleshores, ha portat a terme un pla de reestructuració de costos, ha fet força canvis a la direcció –amb la sortida de la família dels llocs de comandament– i ha seguit maniobrant per aplacar els dubtes sobre la seva gran pedra a la sabata: un deute que ja enfila els 9.400 milions d'euros.

Comptes poc clars

I aquí és quan les dues coses estan relacionades. Gotham fa més visible i més gros un problema que molts inversors tenien en el punt de mira: les seves operacions vinculades amb Scranton –la societat de part de la família Grifols que controla un 8,3% de la propietat de la farmacèutica–, la infructuosa batalla contra el deute i els relleus a la cúpula. Fa quatre anys, just abans de l'esclat de la pandèmia, l'acció de Grifols valia més de 34 euros, el seu rècord històric, i ara es troba per sota dels 8 euros.

"L'inversor institucional estranger feia temps que veia falta d'informació i increment del deute. Davant dels dubtes, decideixen sortir. Gotham realment no va aportar res de nou, però va fer que els inversors entressin en xoc. La confiança, que era dèbil però tornava a créixer, va desaparèixer de cop", explica a l'ARA Xavier Brun, professor del màster en mercats financers de Barcelona School of Management de la UPF.

Els dubtes sobre la situació financera de la companyia, tant dels inversors com de Gotham, apunten als anys 2020, 2021 i 2022, i així ho avala l'informe publicat ahir per la CNMV. Però aquest regulador, més enllà d'assenyalar-los, no ha detectat errors significatius. Per això, només reclama que ampliï informació sobre el rendiment i el deute, així com que detalli benefici brut (ebitda) i deute de les societats Biotest i Haema, que consolida en els seus comptes però no té un control del seu capital. Gotham havia centrat els seus atacs en aquestes dues societats.

El càstig definitiu

Tot i el terratrèmol borsari que va viure Grifols amb el primer informe de Gotham –després en va publicar d'altres que han provocat petits alts i baixos a la farmacèutica–, la gran davallada va arribar l'última setmana de febrer. Tot i tancar el 2023 amb uns ingressos rècord i reduir el benefici un 70% pels costos de reestructuració, la cotització de la companyia va caure un 35%.

L'explicació d'aquesta davallada no estava en els resultats, sinó en les paraules del director financer de la companyia, Alfredo Arroyo, durant la conferència d'analistes d'aquell dia a l'hora de respondre els dubtes dels analistes sobre el resultat brut d'explotació (ebitda), de 1.474 milions d'euros, i flux de caixa lliure negatiu –l'indicador que mostra la liquiditat–, de 189 milions, del 2023. La previsió d'ebitda per al 2024 era de més de 1.800 milions (326 milions més), i el flux de caixa abans d'extraordinaris, de 485 milions. Però hi havia un problema: aquest increment no quedava reflectit en el flux de caixa lliure, previst en cinc milions. ¿On anaven els 480 milions de diferència? Grifols va sortir l'endemà a explicar que el flux de caixa lliure es veuria temporalment afectat principalment a causa d'inversions extraordinàries i donava ales a l'optimisme: preveia generar un flux de caixa lliure (abans de dividends) en el rang de 2.000 a 2.500 milions d'euros entre el 2025 i el 2027.

La psicologia de l'inversor

És amb tots aquests moviments sobre la taula, recents i llunyans, que Grifols arriba ara a un moment clau: ha superat el match ball del regulador borsari espanyol, cosa que pot suposar l'entrada a aigües més calmades. Però el passat més proper, i també el més llunyà, pesa prou sobre la companyia perquè els inversors eventualment decideixin sortir-ne ara.

"És possible que els últims inversors institucionals que quedaven aprofitin per vendre les seves accions i esperin fins a l'any que ve, quan l'empresa pugui començar a generar caixa. Pot ser que durant aquest any la cotització de Grifols no faci gaire cosa", conclou el professor del màster en mercats financers de Barcelona School of Management de la UPF Xavier Brun.

Durant aquestes setmanes, un altre fantasma ha planat sobre l'empresa: la necessitat de portar a terme una ampliació de capital, que diluiria el pes dels actuals accionistes. "El mercat esperava treure de l'equació una possible ampliació de capital, i amb l'informe de la CNMV una de les possibles notícies negatives quedava descartada", afegeix Brun.

De fet, fonts del sector consultades per aquest diari apunten que aquesta opció, per afrontar l'elevat nivell d'endeutament, tenia sentit l'any 2021, quan la companyia valia més del doble que ara, perquè els hauria suposat cedir menys part de capital. De moment, l'únic gran moviment de la farmacèutica per eixugar deute va ser la venda del 20% de Shanghai RAAS per uns 1.630 milions d'euros al grup xinès Haier, mantenint-ne un 6%.

stats