Empreses

La CNMV aprecia "deficiències significatives" en la informació financera de Grifols

El regulador descarta una reformulació dels comptes, però li demana que ampliï la informació sobre el rendiment i el deute

3 min
Oficines de Grifols a Barcelona.

MADRIDLa Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha fet un pas més per esclarir l'afer Grifols després que la informació financera de la companyia entrés en el punt de mira quan Gotham City Research va acusar la farmacèutica de manipular els resultats i el deute. El regulador borsari espanyol ha publicat les esperades conclusions del procés d'inspecció que ha dut a terme per treure l'entrellat d'un dels pitjors terrabastalls de la farmacèutica catalana. En aquestes conclusions, l'organisme que presideix Rodrigo Buenaventura confirma que ha detectat "deficiències significatives" pel que fa a la informació financera de Grifols, però "no identifica la necessitat de dur a terme una reformulació dels seus comptes", segons es desprèn de l'informe elaborat per la CNMV i publicat per la mateixa Grifols aquest dijous al vespre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, com a conclusió general, la CNMV afirma que després de les investigacions dutes a terme "no s'han identificat errors significatius en les magnituds quantitatives dels estats financers del període analitzat".

Ara bé, el regulador borsari espanyol sí que demana a la multinacional catalana d’hemoderivats que ampliï la informació que proporciona als inversors sobre el resultat brut d'explotació (ebitda), així com la informació sobre el seu deute. En concret, li exigeix que en un termini màxim de "quinze dies" detalli l'ebitda i el deute a 31 de desembre del 2022 i del 2023 de les societats "més rellevants" que, si bé consolida, no té un control del seu capital, com són Biotest i Haema. A més, la CNMV també li demana que publiqui els "compromisos que assumirà per adequar l'ús que fa de les APM [el que en l'argot financer es coneix com a mesures de rendiment financer no definides per la normativa comptable]". Això vol dir que precisi quins criteris utilitzarà en els seus pròxims informes financers perquè la informació que proporcioni als inversors respongui a la transparència addicional que se li exigeix.

La informació financera de Grifols estava en el punt de mira després que la companyia novaiorquesa d'anàlisi financera Gotham City Research acusés la farmacèutica catalana de manipular els resultats i el deute el 9 de gener. Des d'aquell dia, el valor de mercat de la companyia s'ha reduït. En concret, des del primer informe publicat pel fons novaiorquès, la capitalització de Grifols ha caigut un 41,7%. Ha passat de 8.711 a 5.076 milions d'euros, amb una gran caiguda l'última setmana de febrer de fins al 35%, cosa que va portar el preu de l'acció fins als 7,58 euros, xifra que no es veia des del 2012. Aquests dijous, Grifols ha tancat a la borsa a 8,42 euros l'acció i un augment del 4,49% en la sessió.

Amb tot, la CNMV adverteix que les conclusions es basen en la informació disponible que té fins al dia d'avui [21 de març] i que poden patir modificacions si s'aprecia nova informació o la CNMV du a terme una nova anàlisi. "En cas de dur-se a terme noves revisions, no es pot descartar una eventual necessitat d'exigir a la cotitzada [Grifols] dur a terme mesures correctores de la seva informació financera diferents de les actuals".

Pendent de Gotham

La CNMV també té sota les seves competències l'anàlisi de la conducta de Gotham: tant la publicació del seu informe com la manera en què va ser difós i les operacions de mercat que ha fet. Aquí l'organisme haurà de determinar si aquesta conducta compleix les normes europees sobre abús de mercat i, en particular, les que regulen la difusió d'informació enganyosa. Grifols, per la seva banda, va denunciar Gotham als jutjats de Nova York al mes de gener.

En el seu moment, el president i conseller delegat de Grifols, Thomas Glanzmann, va acusar la companyia nord-americana d'actuar "per interès propi" perquè tenia posicions en curt contra Grifols, cosa que a parer seu li va permetre beneficiar-se financerament de la caiguda del valor de les accions causada per la publicació de l'informe. Alguns càlculs apunten que en pocs dies Gotham va guanyar prop de 20 milions d'euros.

stats