Farmacèutiques

Comptes falsejats o abús de mercat: la CNMV ja estudia la crisi a Grifols

El regulador borsari analitzarà la situació financera de la farmacèutica i la conducta de Gotham

3 min
Pla general de la seu central de la catalana d’hemoderivats Grifols, situada a Sant Cugat del Vallès.

BarcelonaL'afer Grifols ja és en mans del regulador borsari espanyol. Dues setmanes després de l'esclat del conflicte, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha iniciat un procés d'inspecció per treure l'entrellat d'un dels pitjors terrabastalls de la farmacèutica catalana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'organisme regulador té ara sota la lupa la informació financera de Grifols i també la conducta de Gotham City Research, la companyia novaiorquesa d'anàlisi financera que el passat 9 de gener va acusar la farmacèutica de manipular els resultats i el deute. Des d'aquell dia, el valor de mercat de la companyia s'ha reduït en més de 3.000 milions d'euros.

En un comunicat publicat aquest dimarts, la CNMV ha informat que de moment no és possible anticipar cap conclusió sobre la situació financera de Grifols, ja que no hi ha evidències que la informació publicada i auditada no sigui conforme amb la normativa.

Aquest organisme regulador s'encarrega de la supervisió i inspecció dels mercats de valors espanyols i de l'activitat de tots els actors que hi intervenen, i té la potestat de revisar a posteriori aspectes específics dels comptes d'un emissor, com és el cas, i en cas necessari, exigir aclariments i canvis en la informació financera publicada.

Abús de mercat

La CNMV també té sota les seves competències l'anàlisi de la conducta de Gotham: tant la publicació del seu informe com la manera en què va ser difós i les operacions de mercat que ha fet. Aquí l'organisme haurà de determinar si aquesta conducta compleix les normes europees sobre abús de mercat, i en particular aquelles que regulen la difusió d'informació enganyosa.

Per ara, el regulador no ha detectat que hi hagi cap informació privilegiada pendent de ser publicada que suposi una "situació d'informació asimètrica" entre diferents inversors, de manera que no ha considerat necessari suspendre la negociació de manera cautelar mentre es difongués aquesta informació.

Posicions en curt

Sobre el que es coneix com a posicions en curt, que són inversions especulatives que permeten guanyar diners quan es redueix el valor d'un actiu, la CNMV ha explicat que, en termes agregats i comparats amb el conjunt d'empreses cotitzades espanyoles, "no presenten valors elevats i no han determinat l'evolució fonamental de preu de valor".

Alhora, el regulador ha assegurat que tampoc es donen les condicions que marca el reglament europeu sobre vendes en curt pel que fa a una eventual limitació o prohibició de posicions curtes per a una mesura d'aquest calibre.

El president i conseller delegat de Grifols, Thomas Glanzmann, va acusar la companyia nord-americana d'actuar "per interès propi" perquè tenia posicions en curt contra Grifols, cosa que a parer seu li va permetre beneficiar-se financerament de la caiguda del valor de les accions causada per la publicació de l'informe. Alguns càlculs apunten que en pocs dies Gotham va guanyar prop de 20 milions d'euros.

Aquest mateix dimarts Foment del Treball ha expressat que "atorga credibilitat" a les declaracions de Grifols sobre la inexistència de pràctiques comptables errònies. També ha desitjat que els reguladors del mercat de valors i la Justícia investiguin l'actuació de Gotham City Research i "depurin responsabilitat si es demostra que són falses". Alhora, la patronal ha anunciat la creació d'un grup de treball per evitar operacions especulatives al mercat borsari –la regulació del qual considera insuficient– que vagin en detriment de l'economia productiva.

La farmacèutica ha tancat la jornada borsària d'aquest dimarts com la tercera companyia de l’Ibex que més ha crescut, amb un augment del valor de les seves accions de l’1,97%.

stats