Així s'ha viscut a Grifols la crisi amb Gotham: "Ens hauria agradat tenir més suport"

La multinacional catalana pateix la setmana més convulsa en borsa per les acusacions de maquillar els seus comptes

2 min
Detall de les oficines de Grifols.

BarcelonaEra dilluns a la nit quan el fons Gotham City Research avisava a Twitter que l'endemà qüestionaria els comptes d'una gran empresa espanyola. La intriga no es va fer esperar. A primera hora de dimarts es publicava un informe que desencadenava la tempesta a Grifols i qüestionava els seus guanys i deute, indicadors que es podien veure alterats per la complicada relació entre la farmacèutica dels Grífols i Scranton, el braç inversor de part de la família. En només quatre dies, una de les multinacionals catalanes més importants a tot el món ha perdut el 40% del seu valor i ha quedat qüestionada. Com s'han viscut aquestes jornades frenètiques des de dins de la companyia?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Amb tensió i molta feina, i molts moments de notar una falta d'apreci", expliquen a l'ARA fonts de la companyia. "Hi ha hagut una falta de suport general; institucionalment ens hauria agradat tenir-ne més", lamenten aquestes veus. El govern català va explicar dimarts que havia "establert contactes amb l'empresa" començant pel mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, i va recordar que es tracta d'una "empresa estratègica del país" amb més de 5.000 treballadors al país. El govern espanyol es va mostrar més distant, i va demanar "prudència" davant la crisi. Però el cert és que les patronals, ni catalanes ni espanyoles, no han dit res sobre la companyia, malgrat que algunes, com la CEOE o Foment, fan comunicats pràcticament cada dia. De fet, l'estiu del 2022 Foment del Treball va atorgar les medalles d'honor de la institució a Víctor Grífols Deu i Raimon Grífols Roura.

Calma amb la CNMV

A la companyia hi ha el convenciment que la reunió amb inversors de dijous "va estar bé, tot i que tothom té lectures", i recorden que les explicacions que ara han de donar a la CNMV "ja es van donar el 2019". Respecte a aquest organisme, hi ha una certa tranquil·litat. "Ens diran que ho hem fet bé, que hem de millorar alguna cosa o ens posaran una multa", expliquen, respecte a l'avaluació dels possibles danys.

Malgrat l'ambient general de crisi, les veus optimistes s'han deixat sentir. "Som exactament la mateixa companyia que quan les accions valien 34 euros", recorda una veu. "Guanyem diners, pagarem els deutes i la venda de la filial a la Xina es farà sí o sí", remata una altra. "Ens en sortirem, per suposat, i ens en sortirem més forts", afegeix.

stats