Grifols demanda Gotham a Nova York

La farmacèutica sol·licita el rescabalament pels danys financers i reputacionals causats

2 min
Oficines de Grifols a Barcelona.

BarcelonaGrifols ha presentat aquest divendres una demanda davant un tribunal del districte sud de Nova York contra Gotham City Research i el seu fundador, Daniel Yu, en la qual sol·licita el rescabalament pels danys financers i reputacionals causats a la farmacèutica i a les seves parts interessades. És el primer pas en aquest sentit que la companyia emprèn contra la companyia d'anàlisi financera novaiorquesa que el 9 de gener va acusar l'empresa catalana de manipular els resultats i el deute, i va provocar un daltabaix en la cotització de Grifols.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha informat la farmacèutica aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la denúncia al·lega que Gotham va obtenir una considerable posició en curt (una inversió especulativa que permet guanyar diners quan es redueix el valor d'un actiu) respecte de Grifols, i després va publicar i distribuir un informe amb falsedats sobre la comptabilitat, les comunicacions, les finances i la integritat de la farmacèutica. Grifols també sol·licita l'aplicació de mesures cautelars perquè els demandats "es retractin i no persisteixin" en les seves actuacions, així com un rescabalament econòmic. "Se sol·licita també que els demandats siguin considerats plenament responsables pel comportament il·lícit al·legat a la demanda", explica el comunicat.

La querella arriba en la mateixa setmana que el regulador borsari espanyol ha iniciat un procés d'inspecció per treure l'entrellat del conflicte. En un comunicat publicat dimarts, la CNMV, deixant de banda l'informe, apuntava que les posicions en curt per si soles "no presenten valors elevats i no han determinat l'evolució fonamental de preu de valor", respecte del conjunt d'empreses cotitzades espanyoles. Així, descartava una possible limitació o prohibició d'aquestes posicions.

Des que va publicar-se l'informe, en què Gotham acusava Grifols de manipular el deute i l'ebitda (el benefici de l'empresa abans d'impostos, interessos i amortitzacions) per reduir artificialment l'endeutament, la capitalització de la farmacèutica s'ha reduït en més de 3.000 milions. A tancament de jornada d'aquest divendres, Grifols pujava un 1,7% a borsa, fins als 9,56 euros per acció, cosa que situa la seva pujada setmanal fins al 14,24%.

stats