Crisi de Grifols: Daniel Yu, el Batman de les finances que es mou per venjança

Així és el fundador de Gotham City Research, el fons que ha acusat Grifols de maquillar els seus comptes

3 min
Daniel Yu

Grifols ha estat la darrera víctima del fons especulador Gotham City Research, que afegeix la catalana d'hemoderivats a la cua d'una llista d'una dotzena d'empreses que han patit les acusacions de la firma nord-americana. Després de les afirmacions de Gotham publicades a principis de setmana que asseguraven que Grifols havia maquillat els seus comptes, la catalana va perdre més d'un 25% del seu valor en borsa en un sol dia. Malgrat les diverses declaracions de la farmacèutica en el sentit que les acusacions són falses, de moment no ha aconseguit recuperar la confiança dels inversors, i va tancar la setmana amb les accions a 8,8 euros, lluny dels 14,2 euros per títol que tenia dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si bé alguns consideren Gotham City Research un heroi i un justicier, l'hemeroteca no perdona, i una aproximació més profunda a qui hi ha darrere d'aquest fons voltor i a què es dedica deixa una imatge agredolça.

"Lluita contra el frau"

La firma va néixer el 2012 amb la promesa de ser un "lluitador contra el frau". El seu fundador, Daniel Yu, és un analista de Wall Street expert en matemàtiques i ciències nascut als Estats Units i graduat a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). No li agrada la fama, no concedeix gairebé cap entrevista, no atén els mitjans. Ha intentat, durant anys, amagar la seva identitat, i els detalls de l'empresa no s'han arribat a fer mai públics. Es mou bé entre el misteri; potser és per això, i pel nom de la seva empresa, que sovint li han posat el sobrenom de "Batman de les finances". Fins i tot ell l'ha utilitzat per descriure's alguna vegada.

En una de les poques entrevistes que ha concedit, Yu va assegurar a The Telegraph que havia decidit fundar Gotham City Research després de perdre part dels seus diners per haver invertit en empreses que cometien frau. Concretament, Yu va perdre molts diners el 2008 amb la caiguda del gegant hipotecari Freddie Mac, que va haver de rescatar el govern dels EUA durant la crisi financera. El motor de Yu és, doncs, la venjança. Així ho explicava a The Wall Street Journal el 2014: "Vam ser víctimes de diversos fraus empresarials; creiem que no hi ha dret i pensem que el món necessita algú que desemmascari aquests pocavergonyes".

Però Yu també té cadàvers a l'armari. Abans de fundar l'empresa, l'inversor va fer mèrits per tenir antecedents penals: va ser acusat de furt, usurpació de la identitat i manipulació financera. De fet, es va arribar a declarar culpable i va passar uns quants mesos a la presó de Colorado. Els documents judicials es poden trobar fàcilment a Internet, però el que és clar és que Yu va sortir de la garjola amb una idea de negoci i una carrera per estrenar en el món dels mercats financers.

A més, Gotham també treu un alt rèdit de les seves investigacions. La seva estratègia consisteix, primer, a escollir una companyia que considera que pot ser vulnerable i que està sobrevalorada en borsa. Després, pren posicions curtes respecte de la víctima, o sigui: demana en préstec accions de l'empresa i les ven amb l'expectativa que el seu preu baixi quan l'assenyala amb un dels seus informes. Aquesta maniobra li permet tornar a comprar aquelles accions a un preu molt més baix, i quedar-se amb una diferència milionària. En el cas més recent, Gotham va notificar dilluns a la CNMV la venda en curt d'un 0,57% de Grifols.

La llista de Gotham City Research

Gotham City Research es va fer conegut a Espanya molt abans de la maniobra amb Grifols. Va ser el 2014, quan va destapar el frau de la madrilenya Gowex: una empresa que cotitzava al MAB i va falsificar els comptes per reportar ingressos inexistents. La desfeta va ser tal que l'empresa va perdre tot el seu valor a borsa, i el seu president i conseller delegat, Jenaro García, va acabar admetent el frau i s'enfronta a una possible pena de 18 anys de presó.

Però no tot han sigut encerts per a Gotham. Abans de Grifols, la llista acumula dotze empreses acusades de frau, i tot i alguns èxits, com l'anglesa Quindell, aquest estiu passat Yu va acusar de frau la francesa SES Imagotag, però va acabar causant pèrdues fortes al seu mateix fons. Després d'un primer informe que va fer caure les accions de SES Imagotag un 60% en un dia, finalment es van recuperar i, com que no es van presentar més proves, va ser Gotham qui va sortir-ne malparat. El 2017 també va fracassar amb una altra francesa, Criteo, i dos anys més tard recomanava comprar-ne accions.

Sigui com sigui, veritat o mentida, el que ha aconseguit Yu és que cada vegada que Gotham adverteix que llançarà un informe sobre una empresa el mercat tremoli.

stats