Farmacèutiques

Grifols cau un 12,2% a la borsa després de la rebaixa de Moody's

L'agència de qualificació retalla el ràting de la farmacèutica pel palanquejament i el model de governança

2 min
Seu de Grifols a Sant Cugat del Vallès.

BarcelonaLes accions de Grifols s'han despertat aquest dijous amb una caiguda del 3,5% després que ahir l'agència de qualificació Moody's rebaixés el ràting de la farmacèutica de B2 a B3, uns valors que situen les obligacions financeres de la companyia com a especulatives i subjectes a un risc creditici alt. Moody's considera que la perspectiva és "estable".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La multinacional d'hemoderivats liderava així la caiguda de l'Íbex-35 des de primera hora i, a mesura que ha anat avançat el dia, els seus títols han seguit caient, fins a situar-se per sota dels 8 euros en el tancament de la sessió, un 12,2% menys que el valor que tenien ahir a la mateixa hora. De fet, la borsa espanyola ha caigut un 0,7% i ha deixat enrere els 11.000 punts. Paral·lelament, l'agència Fitch va mantenir ahir la qualificació de la farmacèutica en B+ i va millorar la seva perspectiva de negativa a estable.

La rebaixa de la qualificació de Moody's es deu als nivells de palanquejament i al model de governança de Grifols, en els quals l'agència veu una "estructura organitzativa complexa i opaca". Tot això malgrat els recents esforços de la companyia per reduir el deute i recuperar el flux de caixa lliure, que Moody's considera "més lents de l'esperat". La revisió va iniciar-se a principis de març davant la disminució de la generació de caixa i el retard en la publicació dels seus comptes auditats. La companyia va donar a conèixer a finals de febrer els resultats anuals sense que haguessin estat auditats, i no va publicar-los amb la llum verda de l'auditor fins al cap d'unes setmanes.

Sobre el model de governança de la companyia, Moody's destaca "l'existència d'una limitada previsió del desenvolupament financer, la gestió del risc, un historial d'execució deficient, una estructura organitzativa complexa i opaca en la qual van mediar transaccions amb parts relacionades, així com la rotació de gerència". Tot i aquesta valoració, l'agència ha reconegut els canvis de Grifols en aquest àmbit, com la separació de la direcció dels accionistes i el nomenament d'un nou conseller delegat, Nacho Abia, que fa dues setmanes va liderar per primera vegada la junta d'accionistes. Als ulls dels analistes de Bankinter, es tracta d'una notícia d'impacte negatiu, però que no revela res de nou, que hauria d'influir negativament en la cotització de les emissions de bons en circulació.

Una posició "sòlida"

Com ha passat en els últims episodis en què l'acció de Grifols ha caigut amb força, per un nou atac del fons baixista novaiorquès Gotham o bé per dubtes en els comptes presentats per la mateixa companyia, la farmacèutica ha sortit a defensar la seva gestió. Aquesta vegada ha aprofitat per informar que ja ha rebut els 1.600 milions d'euros procedents de la venda de la seva participació del 20% de Shangai RAAS, els quals es destinaran completament al pagament del deute que venç els anys 2025 i 2027.

En un comunicat publicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la companyia catalana ha assegurat que pagarà totalment els venciments de deute del 2025 sense tenir cap venciment addicional fins al 2027. "Grifols continua mantenint una sòlida posició de liquiditat", ha afegit, i ha recordat que la companyia és una entitat completament separada de Scranton –el hòlding vinculat a part dels accionistes de Grifols– i que cap dels passius d'aquesta societat està consolidat en el grup.

stats