Farmacèutiques

Grifols es dispara a borsa amb la publicació dels comptes auditats

La cotització del gegant dels hemoderivats català creix més d'un 19% després d'enviar la informació

3 min
Oficines de Grifols a Barcelona.

BarcelonaGrifols ha publicat els comptes anuals consolidats corresponents a l'exercici 2023, amb una opinió "sense excepcions" del seu auditor, KPMG, segons ha informat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). A finals de febrer el grup va presentar els resultats anuals sense que haguessin estat auditats i tenia fins avui per enviar-los al supervisor borsari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El gegant dels hemoderivats català assegura que s'ha inclòs en aquests estats financers la integració de la joint venture amb ImmunoTek i que no té cap impacte en el balanç de pèrdues i beneficis ni en les mètriques clau, en comparació amb els resultats que va publicar fa algunes setmanes. Després de presentar la informació, a l'obertura de la borsa les accions de Grifols s'han disparat i ha acabat la jornada amb un augment del 19,7%, fins als 8,30 euros el títol.

El grup insisteix que aquest apunt tampoc ha tingut cap impacte en la ràtio de palanquejament ni en l'estat dels fluxos d'efectiu. En els resultats presentats fa alguns dies, Grifols registrava uns beneficis de 59 milions d'euros, un 71,5% menys que en l'exercici anterior, i uns ingressos rècord de 6.592 milions d'euros.

Una muntanya russa borsària

El lliurament dels comptes auditats arriba la mateixa setmana que l'últim atac del fons Gotham City Research, que juntament amb una revisió per rebaixa de l'agència de qualificació Moody's, va provocar una nova davallada en el valor de les accions de la farmacèutica, de més del 15%.

Des del primer informe publicat pel fons novaiorquès, la capitalització de Grifols ha caigut un 41,7%: ha passat de 8.711 a 5.076 milions d'euros, amb una gran caiguda la setmana passada de fins al 35%, cosa que va portar el preu de l'acció fins als 7,58 euros, xifra que no es veia des del 2012.

Enmig d'aquest viacrucis borsari, la CNMV va publicar l'informe anual sobre remuneracions de la companyia. El president i conseller delegat de Grifols, Thomas Glanzmann, va cobrar 1,92 milions d'euros el 2023, després de ser nomenat al maig en aquest segon càrrec en substitució de Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu, que van rebre 1,74 i 1,7 milions. Entre els tres, la quantia suma 5,36 milions, i els dos últims van cobrar un 39,4% i un 36,1% més que l'any anterior, respectivament. Tots van superar els objectius que tenien fixats.

Posicions en curt

La CNMV encara té pendent emetre la seva opinió sobre les denúncies del fons baixista a partir de la informació que li va enviar Grifols. Aquesta setmana, el president del regulador borsari espanyol, Rodrigo Buenaventura, va explicar que l'anàlisi de la informació requerida a la farmacèutica ja era a les seves mans, que "està molt avançada" i que la seva intenció era fer públiques les conclusions com més aviat millor.

Buenaventura també va defensar les posicions en curt als mercats financers, una inversió especulativa que permet guanyar diners quan es redueix el valor d'un actiu, perquè "aporten valor al mercat i el fan més líquid", i va negar que sigui una via per atacar les empreses. Dies després de la publicació de l'informe de Gotham, Glanzmann va acusar la companyia nord-americana d'actuar "per interès propi" perquè tenia posicions en curt contra Grifols, cosa que segons el seu parer li va permetre beneficiar-se financerament de la caiguda del valor de les accions causada per la publicació de l'informe.

Segons els últims registres de la CNMV, el fons britànic de capital risc Marshall Wace ha elevat la posició baixista a la companyia fins al 0,610%, des del 0,51% anterior, mentre que un altre fons també amb posicions curtes com Qube Research & Technologies les ha reduït fins a l'1,470 %, des de l'1,57 % anterior, i Millennium International Management (0,62 %) i AKO Capital (0,43 %) les han mantingut.

stats