La crisi de Grifols

Gotham de nou i una revisió de Moody's, el còctel que torna a enfonsar Grifols

La farmacèutica acumula una caiguda del 40% del valor de la seva cotització en els últims cinc dies

2 min
Un home camina davant una planta de Grifols a Coslada, a mitjan gener d’aquest any.

BarcelonaNova caiguda borsària de Grifols. Les accions de la farmacèutica catalana s'han despertat a la baixa aquest dimecres, amb un 11,3% a tancament de sessió, i ja acumulen una davallada del 40% els últims cinc dies. Darrere aquest nou episodi hi ha un altre atac de Gotham i la revisió per rebaixa de la qualificació de Grifols de l'agència de qualificació Moody's.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El nou atac del fons novaiorquès, publicat minuts abans de l'obertura de la sessió d'aquest dimecres, se centra en les operacions de caixa de les seves filials BPC i Haema i de Scranton –la societat de la família Grífols que controla un 8,3% de la propietat de la farmacèutica– i arriba una setmana després de la presentació dels resultats del 2023 de la companyia i que, tot i registrar uns ingressos rècord, va veure caure els títols un 35% pels dubtes que va generar sobre les seves previsions comptables durant la conferència d'analistes. Els comptes de la farmacèutica estan a l'espera de ser auditats per KPMG, que té temps fins divendres.

Ara Gotham City Research cita una nota de la companyia d'anàlisi Kepler Cheveaux que diu que als comptes de la multinacional s'assegura que una partida de 321 milions d'euros declarada com a "altres actius financers amb parts vinculades" fa referència a un acord de finançament de cash pooling que les filials Haema i BPC tenen amb l'accionista Scranton. Però, segons Gotham, es tracta d'un préstec d'aquestes dues filials a Scranton. El cash pooling és un recurs comptable per gestionar de manera centralitzada la liquiditat entre les empreses d'un mateix grup.

El fons detalla que Haema –que Grifols consolida als seus comptes perquè manté l'opció de recomprar-la al 100%– està cobrant a Scranton 2,1 milions d'euros en interessos, però Haema "només està pagant a parts vinculades (assumim que Grifols) 0,3 milions d'euros d'interessos per una quantitat similar de finançament". "Per què Grifols no cobra interessos significatius per prestar diners a Haema?", es pregunta Gotham.

Per això, Gotham considera que Grifols ha enviat fons a Scranton a través d'un préstec com a part d'un acord de finançament de cash pooling sense intenció d'amortitzar-lo en efectiu. "Sembla que els préstecs en efectiu amb diners reals fets pels accionistes de Grifols estan destinats a ser cancel·lats a canvi de dividends declarats", assegura el fons, que considera que això suposa cancel·lar préstecs en efectiu a canvi de no rebre efectiu.

Revisió per rebaixa

L'agència Moody's va col·locar aquest dimarts en revisió per rebaixa la qualificació de Grifols per comptar amb menys generació de flux de caixa lliure i pel retard en la presentació dels comptes auditats. L'agència, abans de decidir si efectua la rebaixa, revisarà la finalització del procés d'auditoria i també els comptes del 2023, així com els plans de Grifols per abordar els venciments de deute que té per al 2025, i també el seu perfil de liquiditat per als pròxims 12 i 18 mesos.

stats