Finances personals

La fregidora d'aire guanya en consum i temps

L'electrodomèstic més viral de l'any permet cuinar porcions petites de manera més ràpida que un forn

3 min
Una persona cuinant unens patates amb una fregidora d'aire

BarcelonaSi altres anys per Nadal el regal d’electrònica més repetit en moltes llars havia estat el robot aspirador o les polseres wearables per comptar les passes de tot un dia, aquest any molts consumidors catalans han desembolicat paquets amb un nou electrodomèstic cada cop més popular: la fregidora d’aire. Però, ¿com funciona aquest aparell i quins avantatges té respecte a d'altres més convencionals com el forn o el microones? ¿Ens convé comprar-lo o quedarà aparcat en un calaix amb el pas del temps? ¿Consumeix menys energia que altres maneres de preparar aliments?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La fregidora d’aire és, a la pràctica, el mateix electrodomèstic (amb algunes millores) que un forn de convecció petit. És a dir, que en lloc de generar escalfor a través de les resistències elèctriques o de gas, ho fa a còpia de moure aire calent de manera uniforme a molta velocitat amb un sistema de ventilació.

Encara que aquesta tecnologia existia des de principis del segle XX, va ser la multinacional holandesa Philips la que va decidir crear-ne una versió mini l’any 2010. La seva primera air fryer permetia cuinar els aliments de manera similar a com quedarien fregint-los (almenys amb la crosta més cruixent habitual en aquest tipus de preparació) fent servir poc o gens d’oli. Com que la mida era molt més petita que la d'un forn, la cocció també era més molt ràpida. Per exemple, només calen uns 15 minuts per preparar una versió una mica més saludable de les patates fregides.

Si mirem tres dels models més populars de fregidores d’aire que hi ha ara al mercat –de les marques Cecotec, Ufesa i Taurus–, la potència màxima d’aquests aparells se situa al voltant dels 1.500 W. Encara que no hi ha una xifra unànime, hi ha un cert consens al sector que el consum usual d'una air fryer se situa al voltant dels 0,7 kW/h.

La potència dels forns, evidentment, arriba molt més lluny que aquests electrodomèstics, i el seu consum també és una mica més elevat. Donant un cop d’ull a tres models estàndard de les firmes Balay, Bosch i Fagor, de mitjana la potència d'un forn pot arribar fins als 3.500 W i utilitzant la funció de ventilador el consum d’energia se situa al voltant dels 0,8 kW/h. Cal tenir en compte, però, que la factura final dependrà de quanta estona està encès el dispositiu, que generalment serà menys temps en el cas de la fregidora d’aire. A més, com que és més gran, el forn també necessita més minuts per escalfar-ne l'interior abans de posar el menjar a dins.

Pel que fa als preus, el rang és força ampli. Els models més low cost de les fregidores d’aire poden costar al voltant de 45 euros i normalment tenen una capacitat al voltant dels dos litres. A l’altre extrem, els models més prèmium es poden disparar per sobre dels 200 euros, encara que el preu mitjà s’acosta més aviat cap als 100 o 150 euros. Si fem la comparativa amb el cost d'un forn, aquests electrodomèstics també tenen un ventall molt ampli, que pot anar des d'uns 200 euros fins a més de 500 depenent de les prestacions.

Capacitat i tipus de cocció

Per cuinar aliments que ocupen més espai –per exemple, una safata de verdures per escalivar o un peix– la capacitat de la fregidora d’aire és massa limitada, encara que el consum energètic és inferior. A més, el forn permet coure diverses preparacions alhora i posar a la pràctica la teoria del batch cooking, per organitzar els àpats de tota la setmana.

Per a porcions petites, però, el fenomen de la fregidora d’aire compleix i també permet fregir de manera més saludable productes congelats precuinats que abans s’haurien fet en una paella o una fregidora convencional amb oli abundant (que ha augmentat de preu l'últim any a conseqüència de la guerra a Ucraïna). D’altra banda, aquest nou electrodomèstic també presumeix de ser més còmode a l’hora de netejar, ja que se'n pot extreure la safata on es posen els aliments. Això no obstant, els models de forn més nous incorporen funcions pirolítiques que desintegren la brutícia amb l’escalfor.

Si afegim el microones en aquesta comparativa, aquest no aconsegueix els mateixos resultats que la fregidora d'aire pel que fa al cruixent dels aliments, però novament té més capacitat i és més útil per escalfar-hi altres recipients. Triar entre un aparell o un altre dependrà, doncs, de la funció que ens calgui en cada moment i del pressupost i l'espai disponibles a la nostra cuina.

stats