Tribunals
Economia 28/06/2023

La Fiscalia demana 40 anys de presó per a Villarejo pels encàrrecs de Repsol i CaixaBank

L'òrgan sol·licita penes de 21 a 28 anys per als excaps de seguretat de la petroliera i l'entitat bancària

ARA
2 min
Excomissari José Villarejo

Barcelona40 anys de presó. És el que demana la Fiscalia Anticorrupció per a l'excomissari José Manuel Villarejo pels presumptes encàrrecs de Repsol i CaixaBank perquè espiés el llavors president de la constructora Sacyr, Luis del Rivero. També demana que es consideri responsables civils subsidiàries la petroliera i l'entitat bancària, així com l'administració general de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta és la sol·licitud de penes de l'òrgan del ministeri fiscal que persegueix la corrupció per al denominat projecte Wine, que investiga la presumpta contractació d'empreses de Villarejo per conèixer els moviments de Sacyr per prendre el control d'un important nombre d'accions de la petroliera l'any 2011.

La Fiscalia també demana 32,5 anys per al que va ser soci de l'excomissari, Rafael Redondo; 28 anys per a l'excap de Seguretat de Repsol, Rafael Araujo; 21 per a qui va ser el seu número dos, Rafael Girona; i 21 anys per a l'exresponsable de Seguretat a CaixaBank, Miguel Ángel Fernández Rancaño, segons l'escrit d'acusació. A tots els imputa diversos delictes que van des del suborn passiu i actiu, descobriment i revelació de secrets de particulars amb difusió a tercers i falsedat en document mercantil.

Segons el text, l'agost de 2011 Sacyr i la mexicana Pemex van arribar a un acord relatiu a l'exercici del seu dret de vot de forma sindicada a la petroliera espanyola, el qual els permetria, sumant la participació de totes dues, controlar-ne quasi un terç de total. I davant d'això, segons la Fiscalia, "els més alts directius de Repsol van adoptar diferents mesures", com recollir informació sobre el pacte, a través de Rafael Araujo i Rafael Girona, que són els que van contactar amb Villarejo l'octubre del 2011.

Li haurien encarregat una investigació inicialment dirigida a recollir tota la informació possible sobre Luis del Rivero, incloent-hi tota aquella relacionada amb les seves actuacions relatives al pacte que, com a president de Sacyr Vallehermoso, havia arribat amb Pemex per prendre de facto el control de Repsol. El text apunta que aquesta investigació de Repsol es va ampliar i després s'hi va sumar Caixabank, com a accionista de referència de la petroliera.

stats