Economia 20/01/2017

La Fiscalia investiga la pujada de la llum

Defensa que cal protegir els consumidors i esbrinar el motiu dels últims increments sostinguts del preu de l'electricitat

Júlia Manresa
3 min
El Tribunal Suprem avala l'Audiència Nacional. ACN

MadridAmb el mateix argument que avui esgrimia el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, la Fiscalia civil del Tribunal Suprem ha anunciat aquest divendres que comença una investigació per esbrinar per què s'està encarint tant el preu de l'electricitat. "El govern ha de defensar el consumidor", deia Méndez de Vigo per justificar la mesura sobre el mercat del gas que va anunciar ahir el govern. Tot i això, el mateix ministre d'Energia, Álvaro Nadal, reconeixia que l'impacte de la mesura sobre el preu final de la factura serà relatiu. Així doncs, aquest divendres, també en "defensa dels interessos dels consumidors i usuaris, la Fiscalia del Suprem obre una investigació al sector.

Segons el document remès per la mateixa Fiscalia, l'objectiu és determinar la realitat i naturalesa dels fets, perquè considera que sense la seva actuació els usuaris i consumidors queden indefensos.

El preu de la llum es disparaDe fet, el mateix ministre Álvaro Nadal reconeixia aquesta setmana que les elèctriques poden aprofitar el context de fred i escassetat d'energia eòlica i hidràulica per apujar preus de manera artificial. Per això el govern ha encarregat també un informe a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que ha de dirimir si les condicions de mercat són les adequades o si s'estan manipulant els preus.

A més, el govern espanyol va anunciar ahir que forçarà les gasistes a introduir més gas al mercat per incrementar l'oferta i abaixar els preus de l'energia més cara i que té bona part de la responsabilitat en l'encariment dels preus, ja que les tarifes del gas s'han apujat encara més que el petroli i, com que no hi ha hagut ni vent ni pluja, ha entrat en joc el cicle combinat i ha disparat els preus. Per fer-ho el govern ha encarregat encara una altra tasca a la CNMC: que elabori una metodologia perquè les gasistes determinin quin volum de gas i a quin preu han d'injectar-lo al mercat.

Tot i això, tant PSOE com Ciutadans i Podem han reclamat al govern que vagi més enllà i l'han acusat de posar pedaços després que el Partit Popular ja impulsés una mesura per reformar el sistema en anteriors legislatures. PSOE defensen una proposició no de llei per evitar tallades de llum i insten el ministeri a facilitar una reunió immediata. A més, demanen una auditoria de costos. Per la seva banda, els sindicats CCOO i UGT també van reclamar que s'obrís una investigació per resoldre si hi ha o no manipulació de preus.

stats