Energia

Foment carrega contra la ministra Ribera i la consellera Jordà per la transició ecològica

La patronal catalana demana que es reformuli l'estratègia per incloure-hi la indústria

2 min
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.

BarcelonaQuan el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, parla sobre els plans de transició ecològica amb el ministeri d'Indústria espanyol i la conselleria d'Empresa de la Generalitat pensa que estan "gairebé d'acord". Però el dirigent patronal sent el contrari quan els interlocutors són el ministeri de Transició Ecològica de Teresa Ribera i el departament d'Acció Climàtica que dirigeix Teresa Jordà. Ho ha dit aquest dilluns durant la clausura del VI Industrial Meeting titulat "Cap a una estratègica energètica per a la indústria". Sánchez Llibre ha assegurat que els interessos de l'organització empresarial "xoquen" amb els de les carteres de medi ambient i ha demanat la necessitat de "coordinació" dins els governs pel que fa a una qüestió tan important.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de Foment considera que s'ha de "repensar i reformular" la transició energètica per lligar-la a la indústria i garantir-ne la competitivitat. "En aquesta situació global d'incertesa cal una revisió de l'estratègia en el temps", ha demanat Sánchez Llibre. En aquest sentit s'ha referit, per exemple, a ajustar els terminis per assolir determinats objectius climàtics o a evitar el desmantellament de les centrals nuclears catalanes, que suposen el 55% del consum energètic industrial. Així, ha defensat la descarbonització d'aquest sector d'una manera "eficient i ràpida", però tenint en compte un context com l'actual de pandèmia, guerra a Ucraïna i crisi dels preus de l'energia.

A la sessió també hi han participat dues de les administracions a les quals ha interpel·lat Sánchez Llibre. El secretari general d'Indústria del govern espanyol, Raül Blanco, ha destacat que –tot i l'escenari complex en què ens trobem– el 2021 va ser el primer any des del 2008 en què el pes de la indústria sobre el PIB va augmentar, fins a situar-se en el 15,8%. L'alt càrrec ha defensat les convocatòries d'ajudes que s'han obert per reimpulsar la indústria i ha recordat que les empreses podran presentar els seus projectes als diferents PERTE fins al juliol. En el de l'automoció s'ha allargat el termini fins al 13 de maig pel volum de peticions.

Finalment, el secretari d'Empresa de la Generalitat, Albert Castellanos, ha reivindicat una transició ecològica "des del realisme" i amb un nou model que hauria de ser "redistributiu, descentralitzat i democràtic".

stats