Economia 07/12/2016

Foment votarà dilluns l'expulsió de Cecot de la gran patronal catalana

El president de Cecot comunica la seva intenció de presentar-se a les properes eleccions a Foment, que se celebraran d'aquí dos anys

2 min
El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, té pressa perquè el govern espanyol demani el rescat definitiu.

BarcelonaFoment del Treball, la primera patronal catalana, votarà dilluns vinent si expulsa Cecot, organització empresarial amb la qual ha mantingut dures discrepàncies en els darrers temps, segons ha pogut saber l'ARA. La guerra entre totes dues patronals va esclatar fa poc més d'un any. Foment considera que Cecot s'ha expandit territorialment més del que li correspondria (originalment és de Terrassa) i això va provocar que Foment creés una comissió especial per analitzar aquest cas.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant algun temps va semblar que les dues parts arribarien a un acord i que Foment acceptaria que Cecot tingués presència física més enllà del seu territori original. Des de la patronal vallesana sempre han dit que no es poden quedar a Terrassa perquè les empreses amb les quals treballen tenen presència a tot el territori. En resum: que la distribució territorial actual és antiquada.

El conflicte s'ha allargat fins ara. Davant la falta d'acord, el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, ha decidit expulsar Cecot i la setmana vinent ho plantejarà als seus tres òrgans de govern,el comitè executiu, la junta i l'assemblea, que dilluns es reuneixen.

"Cecot no ha fet cas a les peticions que se li havien realitzat", expliquen des de Foment. A Cecot ningú estava disponible per fer declaracions.

Antoni Abad es presentarà a les eleccions de Foment

En paral·lel, i segurament en vista d'aquests moviments que hi haurà els propers dies, aquest mateix dimecres Antoni Abad ha sorprès anunciant que es presentarà a les properes eleccions de Foment del Treball, que se celebraran a la tardor del 2018. Així ho ha dit a través d'un comunicat amb el qual s'ha fet evident el trencament absolut amb l'actual president de Foment del Treball. Els agents socials catalans, poc habituats a la confrontació electoral, tindran eleccions de debò –és a dir, amb més d'un candidat– d'aquí dos anys.

Alguns intepreten que això està orientat a dificultar que dilluns vinent Foment del Treball expulsi Cecot, ja que potser s'interpretaria com un silenciament de l'oposició. Però fonts de Foment han confirmat que l'ordre del dia de dilluns no es modificarà després d'aquesta notícia.

La Cecot insta Foment a aparcar l’expedient sancionador

L'últim cop que hi ha haver confrontació electoral a Foment va ser quan Joaquim Boixareu va presentar-se a les eleccions contra Joan Rosell, l'any 2010. Rosell va guanyar i, un parell de mesos després, se'n va anar com a president de la patronal espanyola, la CEOE.

En els comicis del 2014 hi va haver moviments entre l'empresariat més sobiranista per fer una candidatura que desbanqués Gay de Montellà, no només per les seves posicions polítiques sinó també perquè consideren que defensa models empresarials antiquats. Finalment, però, l'escàs consens va provocar que cap candidat fes un pas endavant. Ara, finalment, Abad sí que liderarà l'oposició a l'actual directiva de la gran patronal catalana.

stats