Economia 26/01/2021

Tremosa preveu una reactivació econòmica "espectacular"

Foment i Pimec s'alineen i demanen al govern central més ajudes per als sectors més afectats per la pandèmia

Paula Clemente
2 min
El conseller Ramon Tremosa durant el seu discurs a la inauguració de la nova càtreda de la BSM-UPF / Jordi Bataller (ACN)

"Al sector del comerç, que avui està patint, li hem de dir que per poc bé que funcioni la vacuna, en pocs mesos la reactivació econòmica serà espectacular". Així ho anticipa el conseller d'empresa i coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, que es recolza en una taxa d'estalvi que s'ha triplicat i que, segons ell, es traduirà en un augment de la despesa en viatges, comerç i cultura.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conseller ha fet aquesta previsió en la presentació d'una nova càtedra dedicada al comerç, al turisme i al sector dels serveis impulsada per la Barcelona School of Management de la Universitat Pompeu Fabra (UPF-BSM), on també ha ennumerat altres aspectes positius que deixa aquesta crisi. Per exemple, que la Unió Europea sigui una unió de deute i que això l'acosti a l'objectiu de ser una unió fiscal o que s'ha pogut descobrir una Barcelona sense turisme, fires, comerç en plenitud i restaurants de primera. "Ara ho podem dir: no volem aquest escenari que malauradament la pandèmia ens ha provocat", ha afirmat.

Complicitat entre patronals i Govern

Entre el públic l'escoltaven els presidents de Foment del Treball i Pimec, Josep Sánchez Llibre i Josep González. Ells dos abans que Tremosa havien fet mostra de complicitat coincidint que el nou paquet d'ajudes anunciat ahir pel govern de la Generalitat està bé, però encara està lluny de poder resoldre la situació per la qual passen les empreses catalanes. Segons totes dues organitzacions empresarials, calen més ajudes i haurien d'arribar de Madrid.

Sánchez Llibre ha demanat més col·laboració entre el govern català i l'executiu central per elevar el gruix d'aquesta mena de subsidis. "No demanem ni més ni menys que el que han fet altres països de la Unió Europea", ha resumit el president de Foment del Treball. "Fan falta més de 50.000 milions d'euros que l'Estat hauria d'injectar a les autonomies", ha afegit.

En la mateixa línia s'ha pronunciat Josep González, president de Pimec. Les ajudes de la Generalitat, ha assegurat, "queden lluny de la magnitud del problema que tenim". Així doncs, la clau per a ell és també que Madrid aporti més per complementar el paquet que s'ha impulsat des de Catalunya.

Aquesta bona sintonia entre les dues patronals ha estat motiu de celebració per la mateixa Barcelona School of Management. "Estic molt content per molts motius", ha afirmat Oriol Amat, degà de la UPF-BSM. "En primer lloc, content de veure Pimec i Foment junts, i junts també amb la Generalitat", ha valorat. Fins i tot Tremosa ha aplaudit aquest lligam: "És bàsic en època de crisi que fem pinya, i la complicitat de Pimec i de Foment és molt important".

stats