Economia 29/10/2020

Les patronals reclamen un pla de xoc per salvar els negocis

El Govern aprova 306 M€ més en ajudes als sectors afectats per les noves restriccions

Elisabet Escriche Rivas, Paula Solanas Alfaro
3 min
Una clienta en un bar afectat per les restriccions.

Barcelona“Aquestes ajudes no serveixen per a res i no salven un negoci, sinó una fotografia política”. L’afirmació és del president de la sectorial de comerç de la patronal Pimec, Àlex Goñi, a l’agència ACN després que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, anunciés dijous uns ajuts de 306 milions d’euros addicionals per als sectors afectats per les restriccions que entren en vigor aquest divendres. Unes mesures que preveuen, entre d’altres, el tancament dels centres comercials i que els bars, restaurants i el sector de l’estètica segueixin amb les persianes abaixades quinze dies més.

En la mateixa línia que Pimec, l’altra patronal catalana, Foment del Treball, reclamava que es promoguin “ajuts realistes per salvar els negocis”.

Dels 306 milions, 40 es destinaran a la restauració i els centres d’estètica, i se sumaran als 40 milions que el Govern havia aprovat amb l’anunci del seu primer tancament, que va entrar en vigor el 16 d’octubre. Precisament, ahir sí que es va poder posar en marxa la pàgina web per sol·licitar aquestes primeres prestacions després que dimecres, quan estava previst que s’obrís el termini, es col·lapsés per l’allau de peticions. En un sol dia es van rebre 14.000 sol·licituds.

“Per salvar el sector el que cal és posar 500 milions d’euros sobre la taula”, insistia Goñi, mentre afegia que aquestes prestacions representen només uns 900 euros per a cada bar. Per a Pimec, per salvar negocis calen, a banda de més prestacions directes, retallades i exempcions d’impostos, a més de la reducció de l’IVA. La patronal va posar com a exemple Alemanya, país que destina ajuts equivalents al 70% dels ingressos del mateix període de l’any anterior. “Aquí, no; anem per molt mal camí”, va lamentar. El director de relacions laborals i afers socials de Foment del Treball, Javier Ibars, insistia que cal “un pla de xoc” per evitar que aquests negocis acabin presentant un ERO. Per la seva banda, el Gremi de Restauració de Barcelona xifrava en 180 milions d’euros les pèrdues d’un mes de tancament.

A més dels 40 milions d’euros d’ajuts a la restauració i l’estètica, el Govern també va anunciar que es destinaran 10 milions a l’oci nocturn, 17,2 milions al sector cultural, 20 milions a les empreses i entitats que es dediquen a l’educació en el lleure, que també hauran de cessar la seva activitat dues setmanes, i 10 milions als clubs esportius federats, que aturaran competicions i entrenaments. La resta dels recursos es destinaran a contrarestar els efectes de les restriccions en altres sectors afectats, com la indústria o el turisme. En aquest sentit, el departament d’Empresa activarà dues línies de prestacions, una de 18 milions per al turisme i una de 13 milions per a la indústria i la promoció econòmica. Alhora hi haurà 38 milions d’euros en ajuts de lloguer.

Més enllà del paquet de suport als sectors econòmics, el vicepresident també va explicar que se sumaran 125 milions a altres mesures de xoc socials, com ara ampliar el pressupost de la renda garantida o fer aportacions al Banc dels Aliments. A més, es limitaran els desnonaments durant l’estat d’alarma i s’evitarà que els afectats per ERTO hagin de pagar més IRPF pel fet de tenir dos pagadors. Els centres Diagonal Mar i Finestrelles van declinar valorar la mesura que els obliga a tancar, que Foment va qualificar de “desproporcionada”.

stats