Economia 11/03/2019

Alemanya i França s’encallen

La primera potència europea redueix de nou la previsió de creixement i la segona la rebaixa al 0,3%

Leandre Ibar, Albert Martín
3 min
Potència exportadora Gordon Brown aplaudeix la força de la indústria alemanya, que va fer reformes quan molts països d'Europa vivien els seus anys daurats, però adverteix que els bancs alemanys tenen el nivell de deute més elevat entre les grans economies.

BarcelonaAires de frenada a les dues principals economies de la Unió Europea: Alemanya i França han retallat les seves respectives previsions de creixement per al 2019, coincidint amb les dades negatives tant d’exportacions com de producció industrial del país germànic.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern alemany va reduir ahir en dues dècimes la previsió de creixement econòmic d’aquest any, que va situar en el 0,8%, segons va informar Europa Press citant fonts del diari Handelsblatt. L’OCDE ja va calcular un 0,7% de creixement del producte interior brut (PIB) alemany, una xifra que fonts de l’executiu federal consideren creïble. Al gener, la previsió de creixement de l’economia germànica ja es va revisar a la baixa, i va passar bruscament de l’1,8% a l’1%.

Les xifres de creixement s’estan desinflant arreu de la zona euro per diverses raons: la mala situació de molts països emergents -amb una clara desacceleració a la Xina-, les tensions comercials entre el gegant asiàtic i els Estats Units i la incertesa del Brexit. En aquest sentit, el Banc Central Europeu ja va reconduir la setmana passada la política monetària davant una situació macroeconòmica global i europea més dèbil del que havia previst.

Exportacions en crisi

Alemanya és considerada la locomotora europea i la seva desacceleració acostuma a arrossegar la resta de països de la zona euro. A més de les notícies de rebaixa de previsions de creixement, dues dades macroeconòmiques més -la producció industrial i les exportacions- apuntaven ahir a una clara davallada de l’activitat econòmica. De fet, el sector industrial i les vendes a l’exterior són els dos grans pilars de l’economia del país.

Al gener l’activitat industrial alemanya ja va caure un 3,3% en comparació amb el mateix mes del 2018, i un 0,8% respecte al mes anterior, en què havia registrat un increment del 0,8%. Pel que fa a les exportacions, es van estancar al febrer en comparació amb el gener, tot i que en relació amb el mateix mes del 2018 van augmentar un 1,7%.

Per la seva banda, el Banc de França també va rebaixar els seus pronòstics de creixement de l’economia francesa aquest any. Segons l’organisme monetari, el PIB francès creixerà tan sols un 0,3% el primer trimestre, una dècima menys que l’última estimació i la mateixa xifra que es va registrar els dos últims trimestres de l’any passat. Però, a diferència d’Alemanya, l’indicador d’activitat industrial va créixer lleugerament, dels 99 als 101 punts, mentre que el sector serveis i la construcció van mantenir el ritme actual.

La meitat de l’eurozona

El pes d’Alemanya i de França a l’eurozona va més enllà del simbolisme de les dues potències que van forjar un espai econòmic comú. L’any 2018 el PIB d’Alemanya va ser de 3,38 bilions, mentre que el de França va ser de 2,34 bilions d’euros. Aquest mateix any, la riquesa conjunta de tots els països de la zona euro pujava a 11,56 bilions, cosa que suposa que un de cada dos euros que es generen a l’eurozona surten de l’eix francoalemany.

La feblesa en el creixement d’aquests dos gegants europeus ve acompanyada per la complicada situació que travessa la tercera economia de l’eurozona, Itàlia, que va tancar el 2018 amb un PIB d’1,75 bilions però ja va créixer per sota de l’1%. La quarta economia de la zona euro és l’espanyola, amb un PIB d’1,2 bilions d’euros i la que, entre els més grans del continent, creix amb més fermesa: l’any passat el seu creixement va ser del 2,5% després de tres anys consecutius arribant a la xifra del 3% o superant-la.

stats