Economia 13/08/2011

França es compromet a garantir la seguretat de les mercaderies espanyoles

El país gal ha lamentat també els actes violents contra els camions espanyols dels darrers dies a les carreteres franceses

Agències
2 min

BarcelonaLa ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Rosa Aguilar, ha dit avui que França ha adquirit el "compromís ferm" de garantir la lliure circulació i la seguretat dels camions espanyols en territori gal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de mantenir aquest matí una conversa telefònica amb el ministre francès d'Agricultura, Bruno Le Maire, Aguilar ha assenyalat que el Govern francès, a més de lamentar els actes violents contra els camions espanyols, ha fet un "primer pas molt important" amb vista a assegurar l'emmagatzematge i el trànsit dels productes hortofructícoles espanyols a França.

"Hi ha un compromís ferm del govern francès i de la gendarmeria de redoblar esforços i efectius i garantir la lliure circulació de mercaderies, garantir la seguretat del transport i garantir la seguretat en els magatzems espanyols", ha declarat la ministra, que ha dit haver plantejat "amb contundència" les queixes d'Espanya davant el seu homòleg francès.

"No pot ser que hi hagi mercaderies que s'estiguin tirant, s'estigui atemptant contra el mercat en el marc de la Unió Europea i s'estigui, a través d'actes violents, impedint que hi hagi un transport normal de fruites i verdures espanyoles mentre els gendarmes miren cap a una altra banda", ha afirmat.

En la seva conversa, Aguilar i el seu homòleg francès també s'han compromès a dissenyar conjuntament a partir de la setmana que ve una proposta que presentaran al setembre davant la Comissió Europea per aprofundir en la regulació del mercat hortofructícola europeu.

"No tenim mecanismes de regulació de mercat suficients, efectius i eficaços" per "evitar que la situació l'acabin pagant els pagesos", que estan venent les collites d'algunes fruites -com el préssec i la nectarina- per sota de cost, ha recordat la ministra.

Per això, França i Espanya es plantegen tant la petició d'ajudes com l'establiment de "mecanismes per intervenir i actuar en termes d'emmagatzematge", la qual cosa evitaria una caiguda abrupta dels preus de la fruita.

stats