Economia 24/07/2016

Front comú de Catalunya i les Balears contra Montoro

L'economista Guillem López Casasnovas coordinarà una comissió que vol millorar el finançament de totes dues comunitats

Ara
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, s'ha negat repetidament a canviar el model de finançament.

BarcelonaLa Generalitat de Catalunya i el Govern Balear començaran aquest dimarts a treballar en una comissió per a la millora de les relacions econòmiques i financeres amb l'Estat coordinada per l'economista Guillem López Casasnovas.

La consellera balear d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, i el seu homòleg i vicepresident del govern de la Generalitat, Oriol Junqueras, participaran dimarts a l'acte de constitució que se celebra a Barcelona.

Segons ha informat el Govern Balear en una nota informativa, aquest dia tindrà lloc la primera sessió de treball de la comissió bilateral Balears-Catalunya, formada per tres experts de cada comunitat.

L'objectiu és "avançar en la proposta de nous paradigmes que permetin millorar el finançament que reben Catalunya i les Balears". Cladera i Junqueras mantindran una reunió com a màxims responsables de les àrees financeres dels governs respectius.

Catalina Cladera creu que aquesta iniciativa "és molt positiva, ja que permet unir forces a dues comunitats que ens trobem en situacions molt similars respecte al tracte financer que rebem de l'Estat".

Per a la consellera, "les xifres de la liquidació dels pressupostos generals de l'Estat del 2014 tornen a demostrar fins a quin punt l'actual sistema de finançament autonòmic actua de manera perjudicial per a les Balears i també per a Catalunya".

Entre altres dades, aquesta liquidació "torna a confirmar la pèrdua de recursos que pateixen les Balears i Catalunya, que segons la seva capacitat fiscal ocupen els llocs segon i tercer d'entre totes les comunitats de règim comú a l'Estat, però que després baixen fins a la novena i la desena posició com a receptores de recursos de l'Estat, sempre en termes per càpita", ha indicat el Govern Balear.

"Passem d'un índex de 119,7 per capacitat tributària a un 99,6% una vegada actua el sistema de finançament autonòmic, i això és injust", segons Cladera, perquè "altres comunitats autònomes amb capacitats tributàries per càpita molt inferiors, després acaben rebent més recursos del finançament de l'Estat que les Balears".

Estrena a Barcelona

La comissió bilateral que es posa en marxa aquest dimarts a Barcelona es constituirà amb la participació de la consellera Catalina Cladera i del director general de Pressupostos i Finançament, Joan Carrió, en delegació de les Balears. El vicepresident econòmic Oriol Junqueras i els secretaris d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès i Josep Lluís Salvadó, respectivament, seran els representants de la Generalitat de Catalunya; tots ells amb la coordinació de Guillem López Casasnovas.

López Casasnovas ja va assumir de manera oficial aquesta tasca de coordinador de la comissió en un acte celebrat el 21 de juny al Consolat de Mar de Palma, en presència de la presidenta balear Francina Armengol i del vicepresident Biel Barceló.

En aquella ocasió, Guillem López Casasnovas va al·ludir al "nou marc de relació financera que s'ha d'establir entre l'Estat i les comunitats autònomes" per aconseguir que les autonomies tinguin més capacitat de gestionar tant els ingressos com les despeses que es produeixen en el seu territori.

A més de la coordinació d'aquesta comissió, Lopez Casasnovas ha assumit el compromís d'exercir la representació de les Balears dins del comitè d'experts per a la reforma del sistema de finançament de les comunitats autònomes, que s'ha de crear en el si del Consell de Política Fiscal i Financera, segons va anunciar el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, en l'última sessió celebrada el 28 d'abril.

stats