Economia 08/12/2017

La fugida d'empreses és "inapreciable" a les arques públiques, segons Gestha

El Sindicat de Tècnics d'Hisenda diu que l'impacte sobre la recaptació és "pràcticament inexistent"

Ara
2 min
José María Mollinedo: “A Espanya no hi ha voluntat política de reduir l’evasió”

BarcelonaEl Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda, Gestha, recorda que l'impacte del trasllat de la seu social de gairebé 3.000 empreses a fora de Catalunya des de l'1 d'octubre és "pràcticament inexistent" per a les arques públiques, ja que no afecta la recaptació, excepte de forma minoritària en l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats en els casos que es realitzin ampliacions de capital.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho ha recordat el secretari general de Gestha, José María Mollinedo, en declaracions a Europa Press, després que el president de Ciutadans, Albert Rivera, hagi assenyalat que una de les tasques d'Inés Arrimadas si arriba a governar serà afrontar les conseqüències de la fugida d'empreses de Catalunya, empreses que generaran "menys ingressos" per a les arques públiques perquè ara paguen impostos a fora.

Mollinedo ha explicat que l'impacte de la fugida d'empreses de Catalunya és "inapreciable" perquè les empreses que es traslladen pagaran l'impost de societats i l'IVA en una altra delegació de l'Agència Tributària de l'Estat i posteriorment el govern espanyol distribuirà entre les CCAA la part de la recaptació cedida en funció dels índexs que publica l'INE.

En el cas de l'IVA la distribució de la recaptació es realitza conforme a la proporció de consum que cada regió obté i es reparteix al 50%. Pel que fa a l'impost de societats, aquest tribut no finança les CCAA, sinó que s'ingressa directament a les arques públiques estatals i no afecta per tant el finançament de les autonomies.

Amb els impostos especials es dona una situació similar: l'INE estableix cada consum (gasolines, alcohol i tabac) i es distribueix en funció del que estima per a cada CCAA. "Aquest percentatge de cessió d'impostos es repartirà a cada comunitat amb independència d'on sigui cada seu social", ha indicat Mollinedo.

Quant a l'impost de l'electricitat, les companyies subministradores el carreguen a cada punt de subministrament i s'ingressa a la comunitat de l'àmbit geogràfic on estigui situat el comptador.

L'únic impost que podria veure's alterat pels trasllats de seus socials fora de Catalunya seria, en la modalitat d'operacions societàries, l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, en els casos en què alguna de les gairebé 3.000 empreses que han marxat duguin a terme una ampliació de capital sense càrrec a reserves.

No obstant això, la recaptació per aquest impost és molt baixa i l'impacte es produirà en casos "molt excepcionals" en els quals alguna de les empreses que ha marxat faci una ampliació de capital amb aportació dels accionistes, de manera que els diners recaptats per aquest concepte s'ingressarien a la nova regió on hagués establert la seu social l'empresa.

Amb el 155, la fugida d'empreses "no té gaire sentit"

Per tot plegat, Mollinedo ha descartat que es produeixi una pujada d'impostos o retallades als pressupostos futurs per aquest motiu, ja que l'impacte de la fugida d'empreses és "pràcticament inexistent".

En qualsevol cas, el secretari general de Gestha considera que amb l'aplicació de l'article 155 no té "gaire sentit" el trasllat de domicilis socials des d'un punt de vista tècnic, encara que sí que en va tenir en un moment inicial, especialment per als bancs, per tal de preservar el valor de les accions i d'evitar la fugida de dipòsits, així com per a la resta de companyies per evitar un possible boicot a productes catalans.

stats