ENERGIA
Economia 19/06/2012

Gas Natural construirà un magatzem de gas subterrani a Balsareny

Serà una reserva de gas subterrània a 900 metres de profunditat, en unes cavitats salines, segons ha explicat el director de planificació energètica de la companyia, José María Egea. L'operació comportarà una inversió d'entre 300 i 350 milions d'euros

Elena Freixa
2 min

ManresaGas Natural Fenosa ha anunciat aquest dimarts la construcció d'un magatzem de gas al Bages, al municipi de Balsareny, que comportarà una inversió d'entre 300 i 350 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Serà una reserva de gas subterrània, a 900 metres de profunditat, en unes cavitats salines, segons ha explicat el director de planificació energètica de Gas Natural, José María Egea.

El projecte està en una fase inicial de tramitació administrativa, que pot allargar-se fins a dos anys. La construcció, que comportarà uns vuit anys més, crearà 200 llocs de treball, segons l'empresa.

Egea ha explicat que el projecte s'ha estudiat els darrers dos anys i s'ha demostrat que el terreny és "idoni" i garanteix les condicions de seguretat.

La darrera paraula per autoritzar el magatzem la tindrà el govern espanyol, concretament els ministeris de Medi Ambient i d'Indústria, que hauran de donar la concessió administrativa. Si tot va bé, les obres començarien d'aquí a dos anys.

El director d'Energia de la Generalitat, Josep Canós, ha defensat que es tracta d'un projecte "estratègic", ja que a llarg termini garantirà subministrament i reserves en casos d'emergència.

Ha calculat que les vuit cavitats subterrànies previstes al magatzem garantiran l'equivalent a 14 dies de tot el consum habitual de gas català i 140 dies de consum domèstic.

El responsable del projecte, Joan Pujol, ha explicat que el magatzem tindrà una capacitat de mig milió de metres cúbics de gas (3.200 GWh), ocuparà deu hectàrees en un perímetre de 10.000 hectàrees on s'han fet els estudis. En superfície es construiran dues naus de dues hectàrees.

Pujol ha afegit que la posada en marxa obligarà, també, a fer noves infraestructures com un gasoducte des de la zona de Terrassa fins a les salines i una línia elèctrica de set quilòmetres des de Sallent.

stats