Publicitat
Publicitat

ENERGIA

Les gasolineres aprofiten el petroli barat per apujar marges

El combustible baixa menys que a l’eurozona, segons Competència

Els preus mitjans de les gasolines i el gasoil per al consumidor han baixat seguint l’estela de la caiguda del preu del petroli, però a un ritme inferior. I no només perquè els impostos tenen molt de pes en el preu final de les gasolines: la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) constata en el seu últim informe de supervisió de preus dels carburants que les gasolineres han aprofitat la caiguda del preu del petroli per augmentar els marges.

L’informe es refereix als preus del mes de novembre. El cost mitjà de la gasolina eurosúper 95 va baixar aquell mes un 3,2% i es va situar en 1,327 euros/litre, mentre que el preu del gasoil va baixar un 2,3% fins a 1,261 euros/litre. Però mentre això passava a Espanya, la cotització internacional de la gasolina eurosúper queia un 7,2%, i la del gasoil, un 4,7%. I els preus abans d’impostos ho van fer un 2,2% i un 3,3%. És a dir, el combustible a Espanya no va baixar el mateix que la seva cotització internacional: es va aplicar el 98% de la baixada de la cotització en el cas de l’eurosúper 95 i només del 93% en el cas del gasoil.

Competència destaca en l’informe que “és significatiu que els marges bruts van augmentar al mes de novembre”. I concreta les xifres. En el cas de l’eurosúper 95, el marge brut va pujar en 0,16 cèntims per litre, cosa que suposa un augment d’un 0,3%, mentre que en el cas del gasoil va pujar un 0,9%, que equival a 0,16 cèntims per litre. D’aquesta manera, el marge brut mitjà de les gasolineres es va situar en 18 cèntims per litre en el cas de la gasolina, i en 17,5 cèntims per litre en el cas del gasoil.

Però no només pugen els marges. També s’ha eixamplat la diferència de preu mitjà entre gasolineres fins als 2,8 cèntims d’euro a l’eurosúper 95 i els 4,2 cèntims per litre en el cas del gasoil. Com ja és habitual, el combustible dels hipermercats és el més barat, amb una diferència de 2,8 cèntims per litre.

Tot i que els preus de venda al públic dels carburants a l’Estat se situen entre els més baixos d’Europa, si es descompten els impostos s’escala en el rànquing fins als llocs amb les gasolines més cares. De fet, superen en tres cèntims el preu mitjà sense impostos dels països de la zona euro. A més, aquesta tendència va a l’alça. Al mes d’octubre Espanya era el sisè país amb la gasolina més cara sense impostos, i al novembre havia pujat fins al cinquè lloc. En el cas de l’eurosúper 95, el preu sense impostos supera en 4,7 cèntims per litre la mitjana dels països de l’eurozona, i la diferència ha augmentat un 13% respecte al mes anterior.

Rebut elèctric més barat

Per altra banda, ahir es va saber que el ministeri d’Indústria, Energia i Turisme congelarà la part regulada del rebut de la llum per al 2015, el que es coneix com a peatge. Durant aquest any la factura elèctrica de les llars ha baixat un 4,9%, segons l’informe sobre evolució de preus energètics a Espanya del 2014 que va presentat ahir el ministre de l’àrea, José Manuel Soria, al consell de ministres.

L’informe també assenyala que la factura d’electricitat dels consumidors industrials s’ha abaratit un 1,5%, tot i que el rebut domèstic de gas natural ha pujat un 0,5% durant l’exercici.

Més continguts de