El gegant de Cobega torna a canviar de nom per fer el salt a l'Àsia i Oceania

La nova Europacific Partners s’endeuta en 5.200 milions d'euros per entrar a Indonèsia, Austràlia i Nova Zelanda

2 min
Sol Daurella, presidenta de la nova Coca-Cola Europacific Partners, a la sortida a borsa de la companyia.

Coca-Cola European Partners, empresa dedicada a l’embotellament del famós refresc, ja ha rebut tots els permisos necessaris per completar la compra d’Amatil, companyia que es dedicava al mateix negoci però a sis països del Pacífic, molt notablement Indonèsia, el quart país més poblat del món. La nova companyia ja ha anunciat que es rebatejarà amb el nom de Coca-Cola Europacific Partners. Serà l’embotellador de Coca-Cola més gran del món i la catalana Cobega, propietat de la família Daurella, serà la societat dominadora del nou conglomerat, tal com ja passava a European Partners.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Això sí, per comprar Amatil, European Partners ha hagut de fer un esforç addicional. A mitjans de febrer es va veure obligada a elevar el preu de l’oferta en un 7% fins a superar els 9.900 milions de dòlars australians (6.400 milions d’euros).

Això ha provocat que l'agència de qualificació Moody’s hagi empitjorat la nota de la companyia embotelladora des d'A3 (equivalent aproximadament a un notable baix) fins a Baa1 (aprovat alt). El motiu: per finançar la compra, Europacific haurà d’endeutar-se de forma “significativa” fins a situar el deute en gairebé sis cops el seus beneficis abans d’impostos, interessos i amortitzacions (ebitda). En concret, el nou deute creixerà fins als 5.200 milions d’euros. Amb tot, Moody’s considera que d'aquí dos anys el deute haurà baixat a quatre cops l’ebitda, que és aproximadament on estava el deute d’European Partners abans de l’adquisició d’Amatil.

Com que la compra es fa pagant diners en metàl·lic, i per tant no hi ha cap intercanvi d’accions com acostuma a passar en grans fusions (és el cas de CaixaBank i Bankia, per exemple), la propietat de la nova Europacific estarà repartida de la mateixa manera que l’antiga European Partners: el primer accionista, amb un 36% del capital, serà Olive Partners, empresa dominada per Cobega (que en té un 56%).

Objectiu: creixement

Amb aquesta operació, Cobega haurà passat de ser una embotelladora espanyola més de Coca-Cola a convertir-se en el primer accionista del principal embotellador del món d’aquest refresc. Primer es va realitzar la fusió entre embotelladors espanyols (Iberian Partners), posteriorment la dels europeus (European Partners) i ara amb els de l’altra punta del món, que ha donat lloc a Europacific.

El motiu d’aquestes fusions ha estat la de guanyar escala per a un negoci que és molt madur, en què les begudes ensucrades cada cop tenen més obstacles i en què difícilment el negoci pot créixer molt. En el cas de la compra d’Amatil hi juga un paper molt important Indonèsia, país que a Europacific creuen que té un gran potencial de creixement.

Amatil cobreix sis països (Indonèsia, Austràlia, Nova Zelanda, Papua Nova Guinea, Fiji i Samoa) que, sumats, tenen 311 milions d’habitants, un 87% dels quals viuen a un sol d’aquests països: Indonèsia.

En canvi, actualment aquest gegant de població majoritàriament musulmana només aporta un 23% de la facturació d’Amatil i únicament un 15% del benefici. 

A més, Amatil també distribueix productes alcohòlics, com cervesa Coors o whisky Jim Beam, fet que a European Partners li permetrà tocar per primer cop de forma seriosa el negoci de l’alcohol. Un aprenentatge que potser després es podria traslladar a Europa.

stats