Economia 17/02/2015

Gestha afirma que la recaptació contra el frau només suposa el 23% del total

Els tècnics celebren algunes millores en la lluita contra el frau fiscal però consideren que encara queda molt per fer

Europa Press
1 min
Imatge d'arxiu cedida per GESTHA

MadridEls Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) reconeixen que els resultats en la lluita contra el frau fiscal han millorat però lamenten que aquests resultats només suposen un 23,3% del total de l'evasió fiscal anual, cosa que vol dir, que tres quartes parts del frau queda “impune”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i l'avenç del 12,5% en la recuperació al 2014, els 12.318 milions “no son suficients” per frenar l'economia submergida que arriba al 24,6% del PIB amb més de 253.000 milions d'euros.

Els tècnics del ministeri creuen que els resultats es podrien multiplicar per quatre si Hisenda publiqués estudis oficials d'economia submergida, control parlamentari de les seves actuacions, bases de dades compartides entre l'Agència Tributària i les hisendes autonòmiques i amb un augment de les responsabilitats i competències de la plantilla en la lluita contra l'evasió tributària. També reclamen que es treballi més a fons en la investigació dels contribuents que es van acollir a l'amnistia fiscal, tot i que afirmen que és “positiu” que s'hagi iniciat la comprovació de 705 contribuents amb indicis de blanqueig de capitals.

Gestha destaca que les declaracions voluntàries complementàries voluntàries han caigut en 282 milions, un fet que es contradiu amb la proliferació de béns situats a l'estranger.

Els tècnics també han lamentat que el director de l'AEAT no hagi quantificat la taxa de morositat dels deutes tributaris -que al 2012 arribava als 49.304 milions d'euros-. També critiquen que no s'hagi informat de la qualitat de les liquidacions, ja que l'última dada coneguda revela que gairebé la metitat són anul·lades pels Tribunals econòmic-administratius o pels de Justícia.

stats