El govern alemany aparca els eurobons com a solució a la crisi a curt termini

El portaveu de l'executiu, Steffen Seibert, ha dit que caldran anys per trobar la via adequada que permeti crear títols unificats de deute europeu

Els rumors sobre canvis en la postura d'Alemanya respecte als eurobons han obligat el govern a deixar clara de nou la seva negativa a negociar-los. L'executiu alemany ha tornat a refusar la via dels eurobons com a solució "a curt termini" de la crisi del deute que sacseja, sobretot, el sud d'Europa.

"El govern alemany considera que en aquest moment l'emissió d'eurobons no és la resposta adequada a la crisi", ha dit el portaveu del govern alemany, Steffen Seibert.

Sobre si això seria possible en algun altre moment, Seibert ha apuntat que l'escenari adequat per plantejar aquest instrument o algun de similar arribarà després "d'un procés d'anys".

El portaveu ha insistit que no hi ha canvis en la postura que tantes vegades han defensat la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el seu govern respecte a la possibilitat de crear títols de deute conjunt europeu.

"La cancellera ha dit amb freqüència que els eurobons només es podien pensar després d'un llarg procés d'integració europea que tardaria anys i al final del qual, eventualment, es podria presentar una situació en què aquest instrument fos viable", ha afegit el portaveu.

El no d'Alemanya a aquesta solució ha estat una constant els darrers mesos. Merkel creu que els eurobons comprometrien en excés el país amb el deute d'altres països que, a més a més, podrien relaxar la diligència d'aquests estats a l'hora de seguir amb el pla d'austeritat i compliment del dèficit.

L'oposició, Partit Socialdemòcrata (SPD) i els Verds han criticat durament la política europea de Merkel, però en general han fugit fins ara d'una posició clara respecte a la solució dels eurobons. Dues terceres parts dels alemanys refusen aquesta via per superar la crisi.

Més continguts de