El govern espanyol dona per tancada la negociació de la reforma laboral amb Brussel·les

Díaz assegura que les propostes de Sánchez encaixen amb les demandes de la Comissió

2 min
La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Yolanda Díaz, amb l'ambaixador espanyol davant la UE, Pablo Berdoy, abans d'entrar a la reunió amb la Comissió Europea.

Brussel·lesCapítol tancat en les negociacions amb Brussel·les. La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha viatjat aquest dijous fins a Brussel·les per reunir-se amb el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, a qui ha presentat la part laboral del pla de reformes que Espanya necessita per obtenir els 140.000 milions d'euros dels fons europeus antipandèmia. "Donem per acabat aquest primer capítol del pla de reformes", ha dit Díaz després d'una trobada en què assegura que Dombrovskis ha acollit favorablement les propostes del govern de Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Més enllà fins i tot d'una bona acollida, el que ha afirmat Díaz és que les propostes en àmbit laboral que presenta el govern espanyol són les que fa anys que Brussel·les exigia a Espanya: "Per suposat compartim el diagnòstic que la Comissió Europea fa del nostre país. Fa una mica de llàstima veure com les dades d'atur i precarietat al llarg de la democràcia no han canviat. És difícilment explicable", ha dit la vicepresidenta, que ha negat que Dombrovskis hagi exigit cap canvi.

El que la Comissió Europea fa temps que reclama a Espanya és que acabi amb l'elevada dualitat del mercat de treball i que resolgui els problemes d'atur estructural i juvenil endèmics. En aquest sentit, el govern de Pedro Sánchez encara dona pocs detalls dels documents que presentarà a Brussel·les la setmana que ve, però sí que ha avançat que proposarà una simplificació dels contractes actuals en tres: un d'estable, un de temporal i un de formació. Tot i això, l'executiu espanyol no concreta més enllà.

Una de les qüestions espinoses en aquest àmbit és la implicació dels agents socials (sindicats i patronals) en la reforma. Una de les grans promeses electorals de Podem era la derogació de la reforma laboral i Díaz ha repetit diverses vegades que no deixaran escapar l'oportunitat de dur a terme la reforma "més ambiciosa" i profunda en l'àmbit laboral que ha fet fins ara Espanya.

Tot i això, els agents socials no donen per tancades les converses i, de fet, el govern espanyol tampoc. Malgrat que es dona per conclosa la negociació amb la Comissió en aquest àmbit, es manté prou amplitud en les propostes que s'entregaran a Brussel·les perquè els detalls s'acabin de tancar en negociació amb els agents socials: "Totes i cadascuna de les reformes que emprenguem al ministeri es faran en el marc del diàleg social", ha repetit la vicepresidenta.

Aquest divendres és el torn de la vicepresidenta segona Nadia Calviño, que es reunirà virtualment amb Dombrovskis per donar l'última empenta a un pla de reformes que Díaz ha donat per tancat.

stats